ZF 24

Andrei Manea, director dezvoltare, OX2 România: Am avut în trecut o perioadă în care totul a stagnat în energia verde, dar acum traversăm o perioadă foarte bună pentru energia regenerabilă

Conferinta ZF Energie 2024

Andrei Manea, director dezvoltare, OX2 România: Am avut...

Autor: Roxana Rosu

28.11.2024, 12:44 66

România a avut în trecut o perioadă în care totul a stagnat în energia verde, dar acum traversează o perioadă foarte bună pentru energia regenerabilă, cu intrări de companii pe piată, investitii anuntate şi realizate, a declarat Andrei Manea, director dezvoltare, OX2 România în cadrul conferintei ZF Energie 2024.

”Schema de certificate verzi este încă în picioare şi a sprjinit sistemul national în această perioadă vulnerabilă. Dezvoltările noi au început în 2021-2022, iar  proiectele eoliene necesită măcar 2 ani, mai mult decât cele solare. Avem şi investitori care s-au apucat de constructie, mai ales pe solar. Am avut 72 MW pe eolian anul trecut. E un inceput. Avem primii investitori care au spart gheată, aduc tehnologie nouă. Unele turbine sunt deja operationale de 1 an. Nu vedem încă large deploiment. Dar vedem veşti bune pe anunturile de investitii,companii care au început investitii în parcuri eoliene, să ridice noile turbine, care sunt uriaşe. Vizual ele se vor vedea când se ridică”.

Ce a mai declarat Andrei Manea:

Mecanismul de sprijit CFD isi va face efectele în perioada următoare. Fiecare a mers la licitatie cu un procent din proiect, dar nu va construi doar cât ai licitat, ci mai mult.

Cred că 2-2.5 GW vor fi pe piată. Sunt proiecte mari în piată. Dacă ai câştigat o licitatie de 50 MW te duci şi construieşti tot proiectul, la capacitate mai mare.

Proiectele eoliene au un timp de constructie mai mare decât cele solare. Şi de aceea avem un delay. Plus efortul financiar e mult mai mare.

Începem la anul montarea turbinelor şi în 2026 să începem probleme pentru conctarea la SEN. În România avem 620 MW în eolian şi storage, din care 570 au şi partea de conectare la retea. Avansăm şi cu alt proiect, pe o infrastructură comună, tot în zona Galati şi poate la inceput de 2025 să avem decizia finală de investitie

Parcul va avea 16 turbine Vestas, o tehnologie nouă, folosită acum în toată lumea.

La nivelul pietei, proiectele de eolian aflate în constructie totalizează capacităti de  circa 700 MW, pe care vom vedea finalizate în următorii 5 ani.  La care se adaugă 2000 MW pe CFD-uri.

Piata de PPA începe să se concretizeze, dar încă timid. OX2 este una dintre putinele companii care a semnat un astfel de contract deja. Piata nu are experienta unor contracte pe termen lung, de peste 7 ani. Avem un pool de proiecte bune, care pot fi pretabile pentru astfel de contracte. În România nu este un apetit al consumatorului industrial pentru contracte pe termen lung pentru că piata a fost plafonată, pentru că unii se folosesc de pozitia dominantă pentru a avea preturi bune, plus nu sunt aşa multi consumatori mari.