ZF 24

Andrei Rădulescu, BT: BNR ar putea relua convergenţa ratei rezervelor minime obligatorii la valută către nivelurile europene

Andrei Rădulescu, BT: BNR ar putea relua convergenţa...

Autor: Roxana Rosu

05.05.2017, 10:36 152

Banca Naţională a României ar putea relua procesul de convergenţă a ratei rezervelor minime obligatorii la valută către nivelurile europene, în şedinţa de politică monetară de astăzi, dar va menţine probabil rata de dobândă la 1,75%, este de părere Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

”BNR va actualiza scenariul macroeconomic central şi ar putea semnala mai agresiv proximitatea lansării ciclului monetar post-criză, întâi prin reducerea coridorului simetric format din ratele de dobândă la facilităţile permanente în jurul ratei de dobândă de referinţă (de la nivelul actual de 1.5 puncte procentuale)”, a mai spus el.

Rezervele minime obligatorii (RMO) sunt reprezentate de disponibilităţi băneşti ale instituţiilor de credit, în lei şi în valută, păstrate în conturi deschise la BNR. Nivelul actual este de 10% la valută şi 8% în lei.

Piaţa monetară a fost influenţată joi de climatul macro-financiar extern şi de ştirile interne , ratele de dobândă consemnând scăderi generalizate, mai pronunţate pe scadenţele foarte scurte,overnight la 0,29%/0,63%.

Pe de altă parte, ratele de dobândă s-au consolidat pe piaţa titlurilor de stat, la 10 ani, la 3,86%.

La prima licitaţie din mai statul a redeschis o emisiune de titluri scadentă în aprilie 2024 şi s-a împrumutat cu 445.2 milioane lei (peste nivelul programat, 400 milioane lei), la un cost mediu anual de 3,46%, în urcare cu cinci puncte bază faţă de aprilie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO