ZF 24

ANEVAR: Tranzacţiile imobiliare din Cluj-Napoca încheiate în 2014 se ridică la 284 mil. euro

ANEVAR: Tranzacţiile imobiliare din Cluj-Napoca...

Autor: Laurentiu Cotu

21.05.2015, 13:59 596

Valoarea totală a tranzacţiilor încheiate anul trecut în municipiului Cluj-Napoca a fost de aproximativ 284 de milioane de euro, potrivit ghidului tranzacţiilor imobiliare, realizat de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România (ANEVAR), în parteneriat cu primaria municipiului Cluj-Napoca, şi cu spijinul companiilor de consultanţă Veridio si KPMG.

Afat la a doua ediţie, ghidul tranzacţiilor imobiliare conţine date privind volumul şi valoarea totală a proprietăţilor tranzacţionate, repartizarea acestora pe tipuri de proprietăţi (apartamente, case, terenuri, altele), preţurile medii pe metru pătrat repartizate pe cartiere şi pe întregul municipiu, precum şi multe alte cifre relevante.

’’Raportat la nivel anual, în 2014 am avut cu peste 28% mai multe tranzacţii ca în 2013. De asemenea, valoarea acestora a depăşit-o cu aproape 23% pe cea din 2013”, a declarat Adrian Vascu, preşedintele Asociaţiei Naţională a Evaluatorilor din România.

Tranzacţiile prezentate în ghid sunt încheiate între persoane fizice, juridice sau ambele, utilizând diverse surse de finanţare, bancară sau proprie, şi au ca obiect proprietăţi imobiliare constând în terenuri, case şi apartamente, dar şi spaţii comerciale, de birouri, industriale şi altele. Tranzacţiile au fost încheiate în diferite monede dar, pentru o comparaţie relevantă, s-a realizat convertirea tuturor în euro, la cursul mediu BNR din luna aferentă perfectării tranzacţiei.

În perioada ianuarie-decembrie 2014 s-au tranzacţionat în total 6.355 de proprietăţi imobiliare, dintre care 383 de terenuri, 363 de case, 3.749 de apartamente şi 1.860 de alte tipuri de proprietăţi imobiliare, cum ar fi spaţii comerciale, office, spaţii industriale sau auxiliare, valoarea totală a tranzacţiilor fiind de aproximativ 284 de milioane de euro. Principalele criterii de analiză au fost tipul proprietăţii, cartierul în care aceasta este încadrată, modalitatea de finanţare, suprafaţa proprietăţii şi preţul. Majoritatea tranzacţiilor au fost finanţate din surse proprii (84,5% dintre acestea, comparativ cu 74% dintre proprietăţile tranzacţionate în perioada analizată în anul precedent, respectiv mai-decembrie 2013).

Dacă în 2013 achiziţiile persoanelor juridice au reprezentat mai puţin de 7% din total, în 2014, aceastea au urcat la 16,5%. Top 10 cele mai valoroase tranzacţii ale persoanelor juridice însumează peste 24,2 milioane de euro, din cele 46,7 milioane de euro tranzacţionate de persoanele juridice în 2014. Cele mai multe tranzacţii s-au realizat în luna octombrie, care a fost totodată şi luna cu cea mai mare valoare a tranzacţiilor, de aproximativ 31,8 milioane de euro. Cartierul clujean cu cele mai multe tranzacţii a fost Mănăştur (1.042 de tranzacţii), fiind detronat din punct de vedere valoric de zona centrală a Clujului, unde proprietăţile tranzacţionate în 2014 au însumat în total 42,3 milioane de euro.

Conform ghidului lansat de ANEVAR, în 2014 cele mai multe tranzacţii cu apartamente au fost contabilizate în cartierul Mănăştur (755), preţurile medii de tranzacţionare fiind de 779  de euro/mp. Valoriile medii de tranzacţionare ale apartamentelor din centrul Clujului sunt în jurul a 874 de euro/mp, sub nivelul din cartierele Dânbu Rotund sau Europa, unde valorile medii de tranzacţionare sunt de 881 de euro/mp. Cel mai scump cartier al Clujului este însă Andrei Mureşanu, unde preţul mediu pentru un apartament ajunge la 910 euro/mp. Cele mai ieftine apartamente din Cluj sunt în cartierele Bulgaria, preţul mediu este de 709 de euro/metrul pătrat, respectiv Borhanci, unde preţurile medii de tranzacţionare au ajuns anul trecut la 704 de euro/metrul pătrat.

Din ghidul realizat de ANEVAR aflăm că cea mai scumpă casă tranzacţionată este localizată în cartierul Zorilor, tranzacţia fiind perfectată la puţin peste 600.000 de euro, iar cel mai scump teren este localizat în cartierul Buna Ziua şi a fost tranzacţionat la peste 500.000 de euro. Cea mai mare suprafaţă de teren intravilan tranzacţionată a fost de 7.500 mp, iar cea de teren intravilan agricol a fost de 8.100 mp. Cel mai frecvent au fost tranzacţionate parcele de teren cu suprafeţe cuprinse între 500 şi 1.000 mp. Cel mai des au fost tranzacţionate apartamente cu suprafeţe utile cuprinse între 35 şi 55 mp, cele mai mari tranzacţii din 2014 fiind realizate de persoane juridice (o clădire tip office şi o unitate hotelieră).

Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România a fost înfiinţată în anul 2011, ca organizaţie profesională de utilitate publică, fără scop patrimonial, din care fac parte evaluatorii autorizaţi care dobândesc această calitate, în condiţiile prevăzute de lege. ANEVAR are drept scop organizarea, coordonarea şi autorizarea exercitării profesiei de evaluator autorizat în România, reprezentarea şi protejarea intereselor profesionale ale membrilor săi, asigurarea exercitării independente a profesiei de evaluator autorizat cu respectarea deontologiei profesionale şi a unui înalt nivel de calificare professională, precum şi promovarea standardelor, metodelor şi tehnicilor de evaluare în activitatea evaluatorilor autorizaţi.  Primul ghid al pieţei imobiliare făcut de ANEVAR la Cluj a fost lansat în luna septembrie 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO