ZF 24

Angajatorii englezi caută 300 de români care să lucreze ca şoferi de autobuz în Londra pentru 2.000 de lire pe lună

În ultimul an, peste 1.000 de români au aplicat pentru posturile de şofer de autobuz scoase la concurs de compania de recrutare britanică

În ultimul an, peste 1.000 de români au aplicat pentru posturile de şofer de autobuz scoase la concurs de compania de recrutare britanică

Autor: Adelina Mihai

28.09.2015, 20:02 36506

Salariile nete ajung la 2.000 de lire pe lună.

Firma britanică James Lewis, specializată în recrutarea de specialişti în domeniul transportului şi al bunurilor de larg consum, caută 300 de şoferi de autobuz din România care să lucreze în companiile din Londra.

„Am recrutat în ultimele 12 luni circa 300 de şoferi de autobuz în România şi căutăm încă cel puţin 300 de persoane pentru poziţii similare cât mai curând posibil. Compania noastră recrutează şoferi de autobuz încă din anul 2005 din ţări precum Marea Britanie, Polonia, Portugalia sau Italia, iar România este cea mai nouă ţară pe care am adăugat-o în portofoliu“, a explicat pentru ZF Marcin Piszczek, senior recruitment consultant în cadrul James Lewis Ltd.

Compania publică anunţuri de angajare în România pentru că nu găseşte suficient de mulţi candidaţi care să întrunească condiţiile cerute de acest loc de muncă în Marea Britanie. Printre cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să aplice pentru poziţia de şofer de autobuz în Londra se află: permis de conducere pentru autobuz, atestat profesional de şofer, cunoaşterea limbii engleze la nivel conversaţional, minimum şase luni de experienţă în condusul unui autobuz şi disponibilitatea de a-şi asuma un contract de muncă pentru o perioadă de cel puţin 12 luni în Londra.

„Întrucât lucrăm cu câteva dintre cele mai mari companii din sectorul transportului public din Marea Britanie, care se află într-o creştere continuă, cererile lor de personal sunt întotdeauna mari. România este o ţară mare din Uniunea Europeană, iar şoferii care provin din această ţară dau dovadă de standarde înalte în ceea ce priveşte condusul şi au o foarte bună etică a muncii“, a mai spus Piszczek.

Salariul pe care îl primeşte un român care lucrează ca şofer de autobuz în Londra este similar cu cel al unui britanic care ocupă o astfel de poziţie, iar venitul net poate ajunge la 500 de lire pe săptămână, adică la 2.000 de lire net pe lună, cu câteva ore suplimentare, spun recruiterii. Spre comparaţie, un şofer de autobuz din România câştigă în Bucureşti, în medie, câte 2.500 de lei net pe lună (circa 415 lire pe lună), iar în oraşele din provincie câte 1.500 de lei net pe lună (250 de lire pe lună).

„Venitul brut pe oră în Londra este situat în jurul valorilor de 11,6 şi 12,34 de lire pe oră, iar orele suplimentare sunt plătite cu 13,6 – 16,3 lire pe oră. Unul dintre şoferii români angajaţi de noi anul trecut mi-a arătat recent un fluturaş de salariu cu un salariu săptămânal de 630 de lire, venit încasat după plata taxelor“, a mai spus Piszczek.

Toţi şoferii de autobuz plasaţi de compania James Lewis sunt angajaţi pe contracte pe perioadă nedeterminată şi cu normă întreagă, fiindu-le oferită şi posibilitatea de a lucra peste programul minimum de 40 de ore pe săptămână.

„Compania noastră oferă şi două săptămâni de cazare gratuită la sosirea în Londra şi îi ajutăm ulterior pe şoferi să îşi găsească şi un loc în care să locuiască permament. De asemenea, ne ocupăm şi de obţinerea National Insurance Numbers (un fel de coduri numerice personale folosite pentru înregistrarea în sistemul de asigurări sociale din Marea Britanie, necesar la angajare- n.red.) pentru toţi şoferii noştri.“

În ultimul an, peste 1.000 de români au aplicat pentru posturile de şofer de autobuz scoase la concurs de compania de recrutare britanică.

„Din păcate, putem oferi un loc de muncă doar candidaţilor care vorbesc limba engleză. Recrutăm din România începând cu luna octombrie a anului 2014 şi cu siguranţă vom continua să facem asta. Interviurile au loc în Bucureşti şi, uneori, prin intermediul programului Skype. Suntem dispuşi să ne întâlnim cu şoferi şi în alte oraşe din România, dacă va exista un grup suficient de mare încât să justifice o deplasare, pentru că suntem dispuşi să mergem în orice oraş.“

Reprezentanţii companiei vor veni în Bucureşti de cel puţin două ori până la finalul acestui an, în lunile noiembrie şi decembrie. În anunţul de angajare publicat de companie se menţionează şi că cei care aplică pentru un post în cadrul companiei nu trebuie să plătească nicio taxă către recruiteri.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO