ZF 24

ANRE elimină tarifele de import-export de energie

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Carol Dan

22.07.2013, 09:00 1102

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a eliminat plata componentelor tarifului de transport pentru tranzacţiile de import-export de energie cu scopul de a „stopa“ procedura de infringement începută de Comisia Europeană (CE) împotriva României. CE a iniţiat, în 2011, o procedură de infringement împotriva României pentru faptul că Guvernul percepea tarife pentru tranzacţiile de import şi export al electricităţii.

România are capacităţi reduse de export al electricităţii şi, în prezent, se confruntă cu un exces de capacitate de producţie. În privinţa gazelor naturale, România nu are deocamdată capacităţi fizice de export, însă Guvernul intenţionează să construiască linii de interconectare cu Republica Moldova, Bulgaria şi Ungaria.

O altă măsură adoptată vineri de ANRE este introducerea tranzacţiilor cu gaze naturale, atât prin intermediul OPCOM, cât şi al Bursei Române de Mărfuri.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO