Pe 23 ianuarie, Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) spunea că Premier Energy, unul dintre cei mai mari furnizori din piaţa de energie, a sistat plăţile către prosumatorii care beneficiază de compensare lunară pe fondul unor probleme de cash-flow. “Vinovata” ar fi fost Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru că ar întârzia validarea plăţilor, informaţie dată de APCE pe surse. În timp ce Premier Energy nu a negat situaţia delicată în care se află, lucru valabil pentru toţi furnizorii de energie, ANRE respinge oficial acuzaţiile care i se aduc pe surse.
“În primul rând, vreau să vă spun că apreciez implicarea pe care o arată asociaţiile de profil, opiniile pe care acestea le emit în spaţiul public cu privire la activitatea desfăşurată de ANRE. Dar nu pot să trec cu vederea <<rolul>> de whistle-blower pe care îl joacă zilele acestea preşedintele APCE în goana după like-uri şi validare publică”, spune George Niculescu, preşedintele ANRE.
Săptămâna trecută, APCE spunea că “Premier Energy, unul dintre principalii furnizori de energie electrica din România, a sistat plăţile către prosumatorii cu instalaţii de 200-400 kW, care beneficiază de compensare lunară. Conform informaţiilor din piaţă, această situaţie persistă din luna noiembrie 2024, acumulând restanţe de peste două luni. Furnizorul nu a emis până acum un punct de vedere oficial, justificând pe surse probleme de cash-flow ca şi cum afacerea din Cehia s-ar fi bazat pe energia livrată în reţea de către prosumatori şi valorificarea acesteia.” Tot APCE mai spunea că “potrivit surselor, această situaţie ar fi fost cauzată de întârzieri din partea ANRE în validarea plăţilor.”
“Sunt convins că este rolul sectorului non-guvernamental, al asociaţiilor de profil, de a semnala când şi cum instituţiile pot funcţiona mai bine decât o fac în mod curent. Dar, în acelaşi timp, este responsabilitatea acestuia ca aceste semnalări să fie făcute în bună-credinţă şi cu motive oneste”, spune preşedintele ANRE. “În acest context, resping cu fermitate informaţii provenite de la surse nenumite, mai ales atunci când acestea pot avea consecinţe directe pe piaţa de furnizare de energie electrică, prin afectarea încrederii dintre consumatori şi furnizori. Îmi doresc ca această practică să nu continue într-un sector cu un nivel ridicat de profesionalism, precum sectorul energetic.”
Mai departe, Premier Energy a recunoscut că aplicarea schemei de compensare a vulnerabilizat din punct de vedere financiar compania, lucru valabil pentru tot sectorul de furnizare din România.
“La acest moment, există sume semnificative care trebuie decontate către Premier Energy Furnizare de către stat, în baza schemei de plafonare. Aceste întârzieri au un impact direct asupra fluxului de numerar al companiei, însă suntem în permanent contact cu autorităţile pentru a urgenta soluţionarea şi pentru a asigura continuitatea operaţiunilor noastre în condiţii optime“, au spus reprezentanţii Premier Energy. Compania gestionează o reţea de 2.500 de kilometri de conducte de gaze, iar în ultimii ani a avut un ritm de creştere de circa 200 de kilometri pe an. La finalul anului 2023, compania a făcut un pas foarte curajos şi a preluat CEZ Vânzare, furnizor de energie deţinut de australienii de la Macquarie Infrastructure Asset Management (MIRA), cu un portofoliu de clienţi de 1,2 milioane de consumatori. Problema este că nu ANRE face decontările, Autoritatea fiind responsabilă de emiterea notificărilor de decontare către instituţiile însărcinate cu acest lucru.
“Ca să adresez direct subiectul decontărilor: Doar în ultimele 45 de zile, ANRE a transmis spre decontare sume de aproximativ 65,5 de milioane de euro, în conformitate cu schema de plafonare-compensare, dintre care aproximativ 25 de milioane de euro pentru clienţii non-casnici către Ministerul Energiei şi 40,5 milioane de euro pentru clienţi casnici către Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie socială. Pentru cazul particular al Premier Energy, doar în ultimele 15 zile au fost trimise deconturi în valoare de aproximativ 8 milioane de euro”, a mai spus preşedintele ANRE.