ZF 24

ANSVA a depistat un lot de carne de pui infectată cu Salmonella provenită din Polonia. Declaraţiile ministrului agriculturii se probează: „România este o piaţă de mâna a zecea”

ANSVA a depistat un lot de carne de pui infectată cu...

Autor: Roana Rotaru

11.05.2016, 12:17 1831

Direcţia Sanitar Veterinară din Bihor a identificat un lot de 1.500 de kg carne de pui infectată cu Salmonella, provenită din Polonia. Este vorba despre un lot de piept de pui congelat, din care 1.100 de kg au fost utilizate pentru obţinerea frigăruilor, restul de 400 de kg fiind depozitate în cadrul unităţii.

 „În România avem semnale, şi avem chiar dovezi, vizavi de faptul că, din anumite state, se încercă introducerea uneori nelegala de produse(...)Am dat un comunicat de presă cu un lot de carne de pui venit din Polonia care a fost confiscat, distrus şi denaturat. Este public. Acesta este ultimul caz”, a declarat pentru ZF Radu Roatiş Cheţan, noul preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA).

Declaraţiile şoc ale ministrului Agriculturii. "Este carne de vită care după 40 de ani congelată a ajuns în România. Statul nu îşi face datoria, instituţiile statului, ANPC-ul, veterinarii”. Transcrierea declaraţiilor. VIDEO

Potrivit DVS Bihor, nicio cantitate din lotul respectiv (piept de pui şi frigărui) în care s-a depistat prezenţa Salmonella Typhimurium nu a fost comercializată.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat recent într-un interviu acordat exclusiv ZF că „Aici este o piata in care importatorii se orienteaza si aduc produse la sfarsit de termen de valabilitate sau chiar depasit. In Romania sunt cazuri in care salamul se spala cu otet; se schimba saramura la branza, iar branza se baga din nou la vanzare. Statul nu-si face datoria, ANPC-ul nu si-o face. Altii controleaza ce intra din Romania, noi de ce sa nu controlam ce primim de la altii?” subliniind că ar trebui intensificate controalele la graniţă.

Şeful ANSVSA a declarat că nu este mulţumit de situaţia controalelor, de frecvenţe şi calitatea lor şi că ar în plan să aducă noi reglementări pentru ca acestea să fie mai exacte, mai corecte şi mai frecvente.

Potrivit preşedintelui Radu Roaţiş, produsele care provin din ţările extracomunitare (din afara UE- n. red) sunt controlate în întregime, iar produsele care provin din ţările membre UE sunt controlate aleatoriu sau atunci când există suspiciuni că acestea ar fi neconforme.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO