ZF 24

Antreprenorul din Galaţi care deţine un restaurant McDonald’s în franciză a refuzat să vândă businessul de 10 mil. lei. Ce se întâmplă cu restaurantul lui

Antreprenorul din Galaţi care deţine un restaurant...

Autor: Cristina Roşca

26.01.2016, 16:19 24107

Compania Ionut Restaurante, care operează în franciză restaurantul McDonald’s din Galaţi, a decis să păstreze businessul şi să nu îl vândă americanilor, aşa cum au făcut ceilalţi francizaţi, potrivit datelor ZF.

Americanii de la McDonald’s au început anul trecut o campanie de „răscumpărare” a celor şapte restaurante în franciză deţinute de antreprenori români. Mutarea a precedat vânzarea businessului către grupul maltez Premier Capital. Grupul din Malta a preluat în franciză business din România, în total 67 de unităţi. Dintre acestea, 60 erau operate direct de americani şi şapte în sistem de franciză de către cinci antreprenori. Patru dintre aceştia au vândut către americani, unul singur a ales să îşi păstreze businessul, respectiv francizatul din Galaţi. Compania Ionuţi Restaurante a avut anul trecut afaceri de aproape 10 mil. lei, în uşoară creştere, şi profit de 700.000 lei. După cifra medie de afaceri per unitate, acesta este unul dintre cele mai bune restaurante McDonald’s în franciză şi totodată printre cele mai bune din provincie.

Pentru că nu a dorit să vândă businessul, acum compania Ionuţ Restaurante va fi sub-francizată companiei malteze Premier Capital care deţine franciza la nivel de România.

Francizatul plăteşte către compania mamă 10-20% din încasări, potrivit datelor ZF, astfel că Ionuţ Restaurante va plăti aceşti bani către Premier Capital, care va plăti mai departe contribuţia proprie către compania mamă din SUA.

Deşi a intrat direct pe piaţa din România în 1995, McDonald’s a oferit de-a lungul anilor şi francize unor antreprenori locali cu experienţă. Potrivit ultimelor date comunicate de reprezentanţii McDonald’s, grupul american nu acorda noi francize de circa şase ani. Oficialii companiei spuneau anterior că pe viitor, când trendul de dezvoltare al României va fi predictabil, această divizie ar putea deveni o direcţie strategică. Surse din piaţă spun însă că acest proces ar fi fost blocat pentru că grupul a decis transferarea întregului businessul către un francizat de mai mult timp. Lanţul de tip fast-food McDonald’s, intrat pe piaţa locală cu un restaurant în Piaţa Unirii în 1995, este singurul nume străin de pe piaţa locală a restaurantelor care a venit direct, rivalii de la KFC, Pizza Hut şi Subway operându-şi businessurile din România în sistem de franciză.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO