ZF 24

Anuarul de business al României. Cei mai mari jucători din economie

ARGUMENT

Anuarul de business al României. Cei mai mari jucători din economie

Autor: Sorin Pâslaru

30.06.2020, 00:07 276

În 2019, creşterea economică a rămas la acelaşi nivel de 4,1% ca în 2018, iar menţinerea pe plus a economiei într-un ritm ridicat a fost determinată de evoluţii bune ale celor mai mari jucători din economie.

Anuarul Cei mai mari jucători din economie şi-a propus încă de la prima ediţie, în 2006, să surprindă dintr-o privire evoluţia celor mai importante sectoare economice, oglindită de datele primilor jucători.      

Astfel, este prezentată evoluţia cifrei de afaceri, a profitului net, a numărului de angajaţi pentru primele 10 companii din circa 80 de sectoare de activitate, de la petrol, energie electrică, constructori, metalurgie până la fonduri de investiţii, firme de avocatură şi de publicitate.

„Filosofia“ construcţiei acestui anuar este de a identifica în fiecare an cine contează cu adevărat în economie pe un anumit sector de activitate. Un top al primelor 1.000 de companii în ordinea descrescătoare a cifrei de afaceri, care au o pondere de aproape jumătate din cifra de afaceri totală din economie, paradoxal, poate oferi o imagine insuficientă asupra evoluţiilor din business. Aceasta pentru că actori importanţi ai businessului românesc, precum fonduri de investiţii, firme de audit sau firme din alte sectoare din economie, unde cifrele de afaceri sunt mai reduse, nu ar apărea în topul marilor jucători din economie.

Obiectivul anuarului Cei mai mari jucători din economie este ca oricine vrea să ştie dintr-o privire cine sunt cei care fac jocurile într-un anumit sector economic - bere, ciment, transport, leasing, asigurări, bănci - să se poată orienta imediat.

De asemenea, prin indicarea acţionariatului se poate construi şi o imagine despre cine şi din ce ţări controlează cei mai mari jucători din businessul românesc.

Anul 2019 a fost un an bun pentru cei mai mari jucători pe piaţa petrolului, pentru că preţul pe baril şi-a revenit. Cifrele de afaceri au crescut şi, în general, profiturile s-au consolidat, în schimb numărul de angajaţi este în scădere, ca urmare a presiunii pentru productivitate. De asemenea, în sectorul energiei electrice, companii precum Enel, Electrica, E.ON sau CEZ Vânzare şi-au majorat cifra de afaceri cu 10-20%, semn că piaţa de energie este în continuare atractivă pentru investitorii străini.

Retailul a mers cu vântul creşterilor de salarii din pupa, astfel încât 2019, anul de dinaintea pandemiei, va rămâne probabil un reper pentru ultimul deceniu ca nivel al cifrei de afaceri şi al profiturilor obţinute. Din păcate, niciun jucător român mare nu este prezent în top 10 cei mai mari retaileri alimentari, unde merg în galop Kaufland, Carrefour şi Lidl.

Şi pentru sectorul bancar a fost un an bun, cu creşteri de active de 10-15% în medie. Primele şase bănci au înregistrat profituri nete de peste 500 milioane de lei fiecare, anul precedent fiind de altfel un an istoric excepţional din punctul de vedere al profiturilor pentru sistemul bancar românesc.

Cifrele finale de bilanţ ale companiilor încă nu au fost publicate de Ministerul de Finanţe, însă, din datele strânse pe baza chestionarelor, reiese că în general businessul românesc a fost surprins de noua criză într-o fază bună, de creştere profitabilă.

Rămâne de văzut dacă această situaţie favorabilă va reuşi să mai amortizeze din şocul trecerii la noua eră economică.

sorin.pislaru@zf.ro

AFACERI DE LA ZERO