ZF 24

Anul agricol bun a ridicat afacerile cu uleiuri ale Expur la 254 mil. euro

Anul agricol bun a ridicat afacerile cu uleiuri ale Expur...

Autor: Gabriel Razi

04.03.2014, 22:40 456
Producătorul de uleiuri vegetale Expur, filiala locală a Sofiproteol, cel mai mare grup de agribusiness francez, a ajuns la afaceri de 254 milioane de euro, cu 14% peste rezultatul din 2012, ritmul fiind cu o treime mai mic decât cel din anul precedent.

Cifra de afaceri de anul trecut a Expur este cea mai mare din ultimii şapte ani, compania înregistrând creşteri în fiecare din ultimii cinci ani. Procesatorul deţine în România o fabri­că de uleiuri vegetale în Slobozia şi a achiziţionat anul trecut brandul Untdelemn de la Bunica de la Cargill. Francezii mai deţin pe piaţa locală a uleiurilor brandurile Lorena şi Marisol.

„Lesieur Cristal, Expur şi Oleon et Novance şi-au majorat cifra de afaceri în medie cu 6%. (…) În România grupul a investit în capacităţi de procesare şi în brandul Bunica“, notează oficialii Sofiproteol într-un anunţ oficial al grupului.

Rezultatul Expur a fost susţinut de anul agricol bun în care România a încheiat pe primul loc în UE la producţia de floarea-soarelui şi pe poziţia a cincea la rapiţă.

Cotaţia internaţională a uleiului de floarea-soarelui a coborât în 2013 cu 10% la 1.342 dolari/tonă, iar preţul uleiului de rapiţă s-a diminuat cu 13% la 1.081 dolari/tonă, potrivit datelor FMI. Şi în magazinele din România preţul uleiului a scăzut cu 10% în ultimul an, la o medie de 6,1 lei/litru, potrivit indexului alimentar ZF.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- date statistice despre recolta de rapita şi cea de floarea-soarelui înregistrate în 2013

- valoarea totală a pieţei de uleiuri vegetale

- detalii despre afacerea Expur şi planurile pentru următorii ani

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.03.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO