ZF 24

Anunţ în premieră la videoconferinţa ”Cum trecem împreună criza”? Cristian Popa, BNR: Banca Naţională a început achiziţia de titluri de stat

#zftrebuiesarepornimbusinessul #trebuiesarepornimeconomia #trebuiesarepornimromania

Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR

Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR

Autor: Alexandra Cepăreanu

14.04.2020, 11:15 1130

Cristian Popa, CFA, membru în consiliul de administraţie al BNR, a spus în cadrul videoconferinţei ZF Cum trecem împreună criza? că Banca Naţională a României a aprobat cumpărarea de titluri de stta şi a început achiziţia.

„Am aprovat cumpărarea de titluri de stat, o măsură descrisă ca fiind fără precedent. Am făcut achiziţii de titluri de stat, nu am comunicat mărimea şi nu o vom comunica. Ţinem progamul cât timp va fi necesar, este o măsură bună ţinând cont de context”, a spus Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, în cadrul celei mai mari videoconferinţe pentru antreprenori “Cum trecem împreună criza”, organizată de Ziarul Financiar şi Banca Transilvania.

El a spus că în această perioadă, BNR încurajează băncile să ceară lichidiitate dacă au nevoie, „iar programul de achziiţii de titluri de stat arată că deja această lichiditate vin către sistem.”

„Sistemul bancar este solid, este mult mai bine poziţionat decât acum un deceniu. Dar şi aşa, suntem cu arma la picior şi când e nevoie tragem, e o perioadă agitată, dar BNR e la datorie. Lansarea economiei vine dinspre antreprenori şi mediul privat, iar noi suntem acolo să ajutăm”, a adăugat Cristian Popa.

Ce a mai spus Cristian Popa, membru în consiliul de administraţie al BNR

Cred că pe termen curt şi mediu vorbim de evoluşii în jos ale ratelor dobânzilor. Nu îmi fac griji în ceea ce priveşte creşterea dobânzilor având în vedere inflaţia care continuă să fluctueze descendent.

Stabilitate, este cea mai bună descriere a situaţiei şi cred că toţi avem nevoie de stabilitate.

Temerea mea este pe partea sanitară, să nu revenim foarte târziu la muncă. Îmi doresc ca economia să se relanseze cât mai repede. Să nu revenim abia la vară în câmpul muncii.

Dacă în vremurile bune am cheltuit mai mult decât trebuia, acum ne este greu să cheltuim cât alte ţări. Deci cred că este important ca mediul privat să aibă în vedere că statul are capacitate limitată de finanţare şi să încerce să evite situaţii în care cere sute de mii de euro statului.

 

Rezervele minime obligatorii sunt printre cele mai ridicate din regiune, putem decide potenţiale reduceri, avem capacitatea de a convoca şedinţe ad-hoc, există flexibilitate şi încurajăm băncile să participe la discuţii. BNR rămâne deschisă dialogului, avem colaborare bună cu ministerul Finanţelor, colaborăm.

 
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO