ZF 24

Apple va menţine producţia de iPhone-uri stabilă în ciuda dificultăţilor de anul acesta ale pieţei

Apple va menţine producţia de iPhone-uri stabilă în...

Autor: Andrei Şerbănescu

26.05.2022, 13:37 95

Apple Inc. intenţionează să menţină producţia de iPhone aproximativ stabilă în 2022, o poziţie conservatoare, deoarece anul devine din ce în ce mai dificil pentru industria smartphone-urilor, scrie Bloomberg.

Compania le cere furnizorilor să asambleze în jur de 220 de milioane de iPhone-uri, aproximativ acelaşi număr ca anul trecut, potrivit unor persoane familiare cu proiecţiile firmei. Cu toate acestea, industria de telefonie mobilă a avut un început dificil de an, estimările de producţie aflându-se într-o continuă scădere.

Cea mai gravă inflaţie din ultimele decenii, războiul din Ucraina şi tulburările lanţului de aprovizionare ameninţă să afecteze vânzările în 2022. Strategy Analytics a prezis că livrările totale de smartphone-uri se vor contracta cu până la 2% în 2022. 

Compania din Cupertino, California, a refuzat să comenteze planurile de viitor, care s-ar putea schimba în funcţie de starea economiei şi a lanţurilor de aprovizionare din lunile următoare. 

Apple a avertizat deja că problemele de aprovizionare vor avea un impact asupra vânzărilor cu 4 până la 8 miliarde de dolari în trimestrul curent, în mare parte pentru că blocajele cauzate de Covid-19 afectează liniile de producţie din China. Pe deasupra, întreaga industrie tehnologică se pregăteşte pentru o încetinire a cheltuielilor de consum, deoarece preţurile în creştere ale combustibililor şi materialelor cresc costurile esenţiale de zi cu zi.

Piaţa generală a smartphone-urilor a avut un început dificil de an, livrările scăzând cu 11% în primul trimestru, cea mai gravă scădere de la începutul pandemiei în urmă cu doi ani. Xiaomi Corp. -- al treilea cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, după Apple şi Samsung Electronics Co. -- a înregistrat luna aceasta prima scădere a veniturilor trimestriale.

Apple pariază pe cererea rezistentă pentru produsele companiei datorită bazei sale de clienţi comparativ mai bogate şi a puterii ecosistemului său de software şi servicii care alimentează vânzările de hardware. De asemenea, concurenţa a scăzut semnificativ odată ce Huawei Technologies Co. a părăsit cursa pentru vârful pieţei. Huawei, cândva producătorul nr. 1 de telefoane în ceea ce priveşte livrările, a înregistrat o scădere a veniturilor timp de şase trimestre consecutive.

Viitoarele telefoane iPhone 14, care urmează să fie lansate în toamna lui 2022, sunt de aşteptat să ofere noi dimensiuni de ecran alături de o serie nouă de funcţii, cum ar fi mesageria text prin satelit. iPhone 13, lansat în septembrie anul trecut, a fost considerat drept o actualizare minoră la modelul precedent.

De asemenea, compania tocmai a lansat o versiune actualizată a iPhone SE de gamă inferioară, care include 5G, alimentând un ciclu de upgrade pentru consumatorii cu buget mai redus.

Deşi blocajele din China sunt gata să aibă un impact major asupra Apple în acest trimestru, compania se aşteaptă să poată gestiona turbulenţele. Foxconn Technology Group, principalul producător de iPhone de la Apple, a reuşit să menţină în funcţiune majoritatea facilităţilor. Aceasta include cele mai mari grupuri de fabrici din oraşul chinez Zhengzhou.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO