ZF 24

Aprecierea francului elveţian a adus scăderi pe pieţele de acţiuni

Aprecierea francului elveţian a adus scăderi pe...

Autor: Ioana Tudor

15.01.2015, 14:44 843

Creşterea spectaculoasă a francului elveţian în raport cu euro a afectat pieţele europene de acţiuni, inclusiv bursa de la Bucureşti, care au trecut de pe plus pe minus imediat după veştile privind aprecierea fără precedent a monedei elveţiene.

Francul elveţian s-a apreciat joi cu 30% faţă de euro, atingând un nivel record, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar.

„Toată evoluţia spectaculoasă  a francului în raport cu euro a avut un impact asupra acţiunilor. Imediat după stirile privind aprecierea toate pieţele din Europa au trecut pe minus, cu scăderi de până la 2%”, a afirmat Nicu Grigoraş, directorul departamentului de tranzacţionare al firmei de brokeraj SSIF Intercapital Invest.

Potrivit acestuia, piaţa de acţiuni de la Bucureşti a reacţionat imediat şi a trecut pe roşu după un debut pozitiv. Nicu Grigoraş se aşteaptă ca volatilitatea pieţei să fie pe termen scurt şi foarte scurt.

Bursa de la Bucureşti este pe roşu, indicele de referinţă BET, al celor mai lichide zece acţiuni, pierzând 1,1%. Banca Transilvania (TLV) înregistrează o scădere semnificativă de 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO