ZF 24

Aproape 700.000 de români au restanţe la credite de 2,3 miliarde de euro

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

12.05.2013, 19:33 757

Persoanele fizice aveau la sfârşitul lunii martie restanţe mai mari de 30 de zile de 9,9 miliarde de lei (2,3 mld. euro) în contul creditelor contractate de la bănci şi IFN-uri, cu o treime peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.

Numărul total de restanţe a continuat însă să scadă şi a ajuns în martie la minimul ultimului an, de 962.366 de conturi. Numărul persoanelor cu restanţe era de aproape 700.000. Astfel, valoarea medie a unei restanţe a ajuns la 10.300 de lei în martie faţă de 7.900 de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Creşterea restanţei medii indică probleme în creştere cu portofoliile de credite ipotecare. Un argument în acest sens este şi creşterea mai accelerată în ultima perioadă a restanţelor la creditele în valută.

Restanţele la valută reprezentau la finalul lunii martie o treime din totalul întârzierilor la plată ale populaţiei. Cel mai rapid ritm de creştere, de 37%, a fost înregistrat în ultimul an de restanţele la creditele în euro, acestea ajungând la finalul lunii martie la echivalentul a 4,06 miliarde de lei (920 mil. euro).

Şi restanţele la creditele în franci elveţieni s-au majorat cu o treime, până la echivelentul a 2,14 miliarde de lei. Spre comparaţie, întârzierile la plata creditelor în lei au crescut cu mai puţin de 20% faţă de martie anul trecut. Cea mai mare parte a creditelor restante sunt întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, trecute de bănci în categoria pierdere şi provizionate integral.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO