ZF 24

Apusul pandemiei e aproape: Statele din Europa încep să elimine treptat restricţiile împotriva Covid-19

Apusul pandemiei e aproape: Statele din Europa încep să...

Autor: Andrei Şerbănescu

06.02.2022, 14:00 224

Europa este gata să intre într-o „perioadă de linişte” a pandemiei de Covid-19, care ar putea oferi „o pace durabilă” regiunii în lupta împotriva virusului, a declarat directoul pe Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Dr. Hans Kluge.

Kluge şi-a argumentat optimismul pe baza a trei factori principali – ratele ridicate de vaccinare pentru tot continentul, sfârşitul iernii şi severitatea scăzută a variantei Omicron.

Dr. Kluge a declarat că aproximativ 12 milioane de cazuri noi de Covid-19 au fost detectate în Europa săptămâna trecută, cel mai mare număr înregistrat vreodată. Cu toate acestea, chiar dacă numărul spitalizărilor şi internărilor la ATI a crescut, creşterea este totuşi mică în comparaţie cu numărul record de cazuri.

Totuşi, perspectiva optimistă a expertului în sănătate este condiţionată; Kluge este de părere că naţiunile europene ar trebui mai întâi să-şi continue eforturile de vaccinare, să urmărească noile variante emergente cu vigilenţă şi să înveţe oamenii să fie responsabili din punct de vedere social.

Potrivit datelor oficiale ale Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, cel puţin 70% din populaţia totală a Europei a primit două doze de vaccin anti Covid-19.

În paralel cu remarcile lui Kluge, Norvegia, Danemarca şi Suedia au anunţat că săptămâna aceasta vor elimina restricţiile care vizează adunările sociale. Suedia, cea mai recentă ţară care a ridicat restricţiile joi seară, şi-a retras, de asemenea, cerinţele privind certificatele de vaccin şi măştile în transportul public.

„Este timpul să deschidem din nou Suedia”, a declarat joi prim-ministrul suedez Magdalena Andersson, potrivit Associated Press.

Cu toate acestea, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a atras atenţia asupra faptului că naţiunile trebuie să rămână încă vigilente, fără să parieze prematur pe un final apropiat al pandemiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO