ZF 24

Arabii au promis să transforme Electroputere într-un gigant când au cumpărat-o de la de Tăriceanu şi Atanasiu, dar i-au vândut activele

Arabii au promis să transforme Electroputere într-un...

Autor: Adrian Cojocar

02.05.2013, 20:27 7361
 

Acţionarul majoritar al Electroputere a vândut uzina bucată cu bucată, deşi la privatizare, în 2007, promiteau că o vor transforma într-un „gigant mondial“

Arabii din grupul Al-Arrab, care controlează produ­că­torul de transformatoare de putere Electroputere Craio­va (EPT), şi-au propus să continue seria de disponibilizări din cadrul com­paniei craiovene, anul acesta urmând să re­nunţe la încă 213 de salariaţi dintr-un total de 1.015, câţi mai lucrau în companie la fine­le anului trecut, după ce în 2012 au plecat din societate alţi 430 de oameni. Compania  a fost vândută în 2007 de către statul român către arabi. Atunci era premier Călin Po­pes­cu-Tăriceanu şi preşedinte la AVAS Teodor Atanasiu.

Atanasiu nu se consideră vinovat de eşecul privatizării AVAS. „Vinovaţi nu pot să fie decât arabii. Întrebarea este ce poate face statul şi, conform clauzelor contrac­tuale, poate să le ia pachetul de acţiuni şi să le ceară despăbubirile aferente, iar dacă nu vor, să-i acţioneze în instanţă“, a declarat  ieri Atanasiu. Călin Po­pes­cu-Tăriceanu nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Dacă în 2007, la momentul privatizării, com­pania avea 2.500 de angajaţi, anul acesta con­ducerea societăţii şi-a construit bugetul pe un număr de 800 de salariaţi, din care nu­mai jumătate sunt implicaţi direct în pro­ducţie. Sub conducerea arabilor, afacerile Elec­tro­putere au scăzut de la 143 mil. lei (43 mil. euro) în 2007 la 128 mil. lei (29,4 mil. euro) în 2012, iar compania a acumulat pierderi de 352 mil. lei (circa 88 mil. euro) în pe­rioada 2007-2012. Datoriile totale ale com­paniei au crescut de la 230 mil. lei (67 mil. euro) la finalul lui 2007 la 415,6 mil. lei (95 mil. euro), iar capitalurile proprii au de­venit negative, deşi compania a vândut în ul­timii ani o parte din terenurile din Craiova, pen­tru a-şi plăti din datorii. La finalul anului trecut compania a vândut şi divizia de loco­mo­tive, renunţând la acti­vitatea care a con­sacrat-o şi făcea ca Electroputere să fie un simbol al industriei româneşti.

Astfel, promisiunile de la privatizare ale arabilor, care spuneau că vor transforma uzina de la Craiova într-un gigant mondial, rămân vorbe goale. Arabii mai spuneau în 2007 că nu vor închide nicio secţie şi nu vor vinde nicio bucată de teren şi prognozau revenirea pe profit a companiei în 2009. Al-Arrab a preluat pachetul majoritar de acţiuni al Electroputere în noiembrie 2007, plătind statului român suma de 2,34 mil. euro pentru 62,8% din acţiuni. Ei s-au mai angajat la privatizare să facă investiţii de 23 mil. euro şi să asigure 37 mil. euro pentru capital de lucru.

Arabii şi-au programat în 2013 afaceri mai mari cu 80%, respectiv de 231,1 mil. lei (53,1 mil. euro), potrivit bugetului aprobat de acţionari la finele săptă­mânii trecute. În 2012 vânză­rile producătorului de tran­s­for­ma­toare au înregistrat un declin de 33%, la 127,9 mil. lei (29,4 mil. euro), după ce ex­por­turile pe piaţa din Grecia, cea mai impor­tantă piaţă de desfacere a com­paniei, s-au redus de peste trei ori, la 23,5 mil. lei (19 mil. euro). Vân­ză­rile pe piaţa din Siria au scăzut de asemenea anul trecut cu 16,6 mil. lei (3,8 mil. euro) la o valoare nesem­ni­fica­tivă.

„Scăderea vânzărilor de anul trecut a fost cauzată în special de scăderea vân­ză­rilor de transformatoare de putere cu 32% faţă de nivelul anului anterior, în contextul crizei mondiale. Deşi vânzările au fost grav afectate de criza din Grecia, au fost abordate noi pieţe şi managementul este încrezător că va pătrunde pe noi pieţe în Orientul Mijlociu (Arabia Saudită)“, au explicat reprezen­tanţii Electroputere Craio­va în raportul anual al com­pa­niei.

Pentru a putea face faţă problemelor finan­ciare cu care se con­frun­tă firma ro­mâ­neas­că a vândut mai multe ac­tive din patri­moniu, iar la sfâr­şitul anu­lui trecut a cedat şi divi­zia de loco­mo­tive către omul de afaceri Gruia Stoica şi în pre­zent îşi concentrează activi­tatea pe producţia de transfor­ma­toa­re şi maşini rotative.

Anul trecut Electro­putere a contractat un credit în valoare de 27 mil. euro de la banca libaneză Blom Bank pentru care a fost nevoită să-l gajeze cu aproape toate activele societăţii, respectiv în valoare de 260,6 mil. lei (60 mil. euro) şi să ofere şi alte garanţii, printre care un bilet la ordin de 4,3 mil. euro din partea omului de afaceri Fathi Taher, fostul preşedinte al companiei.

Problema este că în acest moment Elec­tro­putere nu mai are cu ce gaja pentru a con­tinua să se împrumute de la bănci, iar la finele anului trecut mai avea doar 4 mil. lei lichi­dităţi în conturi, în condiţiile în care numai anul trecut a raportat pierderi de 56 mil. lei (12,7 mil. euro).

Grupul Al-Arrab este în continuare prin­cipalul creditor al Electro­putere, cu o sumă de 291 mil. lei (66 mil. euro) la finele anului trecut, în contul căreia compania românească mai are de plă­tit dobânzi de peste 32 mil. lei. Capitalurile pro­prii ale socie­tăţii au devenit negative la 31 decem­brie, fiind de -17,2 mil. lei (-4 mil. euro), motiv pentru care compania ar putea avea nevoie în perioada următoare de o infu­zie de capital pentru a continua activitatea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO