ZF 24

ARB: Reglementările noi umflă costurile băncilor peste limita de suportabilitate

ARB: Reglementările noi umflă costurile băncilor peste...

Autor: Dan Straut

04.10.2016, 15:01 631

Liderii bancherilor au reiterat o estimare a Băncii Naţionale, prezentată recent, care arată că numai conversia în lei a creditelor denominate în franci elveţieni la cursul istoric ar genera costuri pentru bănci de 2,4 miliarde de lei (circa 0,5 miliarde de euro), iar indicatorul de solvabilitate ar coborî, în cazul a două bănci, sub pragul care le-ar permite funcţionarea.

O iniţiativă legislativă aflată marţi pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate din Parlament prevede posibilitatea conversiei în lei a împrumuturilor contractate anterior în valută. Creditele luate în franci elveţieni (CHF), spre exemplu, ar urma să fie convertite la o valoare determinată ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la momentul conversiei.

Pe lângă costurile suplimentare, aplicarea conversiei în lei la cursul istoric a creditelor în valută generează şi pierderi, susţin bancherii.

„Această conversie duce la o pierdere imediată pentru sistem prin diferenţa de curs. Luăm în calcul cele mai defavorabile scenarii pe care le putem avea, şi la franci şi la euro, şi cu un curs, şi cu discount, cu tot ceea ce ar putea să fie în situaţia cea mai defavorabilă. Şi de multe ori ne uităm şi ne dăm seama că genul acesta de impact poate să fie la un nivel pe care să nu îl mai putem repara”, a explicat preşedintele ARB, Sergiu Oprescu, într-o conferinţă de presă.

La rândul său, Florin Dănescu, preşedintele executiv al ARB, a declarat că iniţiatorii legii privind conversia creditelor ar trebui să prezinte un studiu de impact. El consideră că acest impact va fi mai mare decât al reglementărilor anterioare, inclusiv al legii privind darea în plată. Iar „dacă acumulăm toate cheltuielile pe care le-au generat aceste reglementări pentru sistemul bancar, ajungem la sume care îi pun pe gânduri pe investitorii care-şi plasează resursele în băncile din România”.

De asemenea, într-un buletin de analiză emis marţi de ING Bank România se arată că o asemenea iniţiativă „are potenţialul să genereze un interes de cumpărare semnificativ pentru euro/lei şi ar putea duce şi la rate mai mari în piaţa monetară”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO