ZF 24

Arbitrul telecom publică rezultatele primelor teste de viteză la net mobil prin platforma netograf: Orange şi Vodafone conduc detaşat

Arbitrul telecom publică rezultatele primelor teste de...

Autor: Adrian Seceleanu

22.04.2015, 11:40 5089

Orange şi Vodafone sunt companiile de telecomunicaţii care oferă cele mai rapide servicii de acces la internet mobil din România, la mare distanţă faţă de rivalii Telekom şi RCS&RDS, arată datele publicate în premieră de Autoritatea naţională pentru reglementare în comunicaţii (ANCOM) pentru primul trimestru din acest an, în urma testelor realizate prin platforma proprie Netograf.ro, lansată la finele anului trecut.

Clasamentul, care se bazează pe câteva sute de măsurători realizate de utilizatori pe platforma netograf.ro în primul trimestru al acestui an nu oferă surprize: Orange şi Vodafone, care au investit masiv în ultimii ani în principalul lor business - comunicaţiile mobile, au şi cele mai mari viteze; cele mai mari viteze medii au fost obţinute de Orange pentru descărcarea datelor, în timp ce Vodafone are cea mai mare viteză de pe piaţă pentru testele realizate outdoor; Telekom - care trebuie să-şi împartă bugetul de investiţii între reţele fixe şi mobile, oferă viteze mai apropiate mai degrabă de cele ale RCS&RDS, mai ales în ce priveşte măsurătorile realizate outdoor unde viteza medie este de doar 5,5 Mbps faţă de 3,02 Mbps la RCS&RDS.

Rezultatele nu sunt o surpriză având în vedere şi nivelul expansiunii reţelelor 4G al celor mai mari jucători: în luna februarie, conform datelor prezentate de operatori, acoperirea la nivelul întregii populaţii a reţelelor 4G era următoarea: Orange - 63,63%, Vodafone - 55% iar Telekom - 27%.

Grupul Telekom a anunţat recent că va dubla acoperirea reţelei sale 4G până la finele anului, însă acest lucru înseamnă de fapt că la finele anului va atinge acoperirea pe care rivalii săi au depăşit-o deja în acest moment.

Aplicaţia netograf.ro a fost deschisă publicului spre testare în octombrie 2014. "Aplicaţia Netograf.ro a fost concepută de ANCOM pentru a oferi utilizatorilor de internet din România un instrument independent, obiectiv şi gratuit pentru a verifica permanent calitatea serviciului de internet pe care îl plătesc. Ei vor putea să constate nu doar dacă serviciul de internet pe care îl au se ridică la calitatea promisă, ci şi să compare parametrii înregistraţi cu cei obţinuţi de abonaţii altor furnizori", declara anul trecut preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

Netograf.ro testează calitatea conexiunii între echipamentul terminal al utilizatorului final şi un server de test amplasat într-un nod de tip internet interexchange.

Pentru testarea acestor parametri, utilizatorul trebuie să selecteze furnizorul, tipul de ofertă de care beneficiazăşi tipul de conexiune. Furnizorii autorizaţi de servicii de acces la internet au obligaţia de a-şi introduce în aplicaţie datele tehnice ale ofertelor comerciale active prin intermediul unei interfeţe web.

Aplicaţia se diferenţiază de alte instrumente de acelaşi tip şi prin faptul că, pe baza testelor efectuate de utilizatori şi a ofertelor introduse, va calcula şi valorile medii ale parametrilor tehnici de calitate oferiţi de un anumit furnizor.

 

Top viteze download în trim. 1 2015

 
 

Viteză download indor (mbps)

Viteză download outdoor (mbps)

Orange

36,71

29,74

Vodafone

14,57

38,31

Telekom

9,17

5,50

RCS&RDS

3,02

3,02

Sursa: ANCOM

 

Top viteze upload în trim. 1 2015

 
 

Viteză upload indoor

Viteză upload outdoor

Orange

12,75

13,30

Vodafone

6,88

22,56

Telekom

2,58

2,63

RCS&RDS

0,25

0,28

Sursa: ANCOM

 
 
 

Nr. teste viteză indoor

Nr. teste vitezăoutdoor

Orange

829

51

Vodafone

774

75

Telekom

225

39

RCS&RDS

688

95

Sursa: ANCOM

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO