ZF 24

Armata iraniană face pregătiri de război de teama unui atac surprinzător venit din Occident

Armata iraniană face pregătiri de război de teama unui atac surprinzător venit din Occident

Autor: Alexandru Matei

07.12.2011, 18:25 578

Garda Revoluţionară din Iran face pregătiri de război în condiţiile în care apar semne tot mai evidente că Occidentul pregăteşte o lovitură directă pentru a pune capăt programului nuclear al ţării, scrie The Telegraph.
Un ordin al generalului Mohammed Ali Jaafari, compandantul Gărzilor, a pus armata iraniană pe poziţii de război, iniţiind pregătiri pentru potenţiale atacuri aeriane şi prin surprindere.
Serviciile de informaţii din Vest au anunţat că Iranul a iniţiat planuri de a muta în poziţii defensive cheie rachete balistice cu rază lungă de acţiune, explozibili, artilerie şi patrule.
Ordinul a fost dat ca răspuns la creşterea presiunii internaţionale asupra Teheranului din cauza programului nuclear al ţării. Pregătirile pentru o confruntare armată s-au intensificat ca urmare a unui raport de luna trecută al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică ce a dezvăluit faptul că Iranul lucrează la producerea de arme nucleare.
Conducerea ţării se teme că Iranul va fi atacat printr-o acţiune atent coordonată menită să distrugă elemente cheie ale infrastructurii nucleare.
Explozii recente au amplificat panica iranienilor, regimul de la Teheran temându-se de un atac surpriză din partea Israelului sau a SUA.
Programul balistic al Iranului înregistrează probleme după ce pe 12 noiembrie a avut loc o explozie la principala bază de testare, aflată la 45 de kilometri de Teheran.
Atunci au murit 17 persoane, inclusiv generalul Hassan Tehrani Moghaddam, şeful programului de cercetare în domeniul balistic.
Săptămâna trecută o altă explozie a produs pagube unui centru de îmbogăţire a uraniului din oraşul Isfahan.
Aitolahul Ali Kamenei, liderul spiritual al Iranului, le-a cerut şefilor armatei, serviciilor de informaţii şi de securitate să ia toate măsurile necesare pentru a proteja regimul de la Teheran.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO