ZF 24

ASF a înfiinţat un grup de lucru pentru susţinerea inovaţiei tehnologice în asigurări

ASF a înfiinţat un grup de lucru pentru susţinerea...

Autor: Dan Straut

19.04.2018, 16:12 248

„În vederea susţinerii dezvoltării controlate a activităţilor de inovaţie din punct de vedere tehnologic pe piaţa asigurărilor, care sunt din ce în ce mai frecvente la nivel mondial, atât EIOPA (Autoritatea Europeană în Asigurări şi Pensii Private), cât şi o serie de autorităţi naţionale de reglementare şi supraveghere financiară şi-au constituit echipe dedicate (grupuri de lucru) FinTech/InsurTech. Acestea se ocupă de colectarea informaţiilor, de dezvoltarea de competenţe şi de expertiză, de oferirea de suport celor interesaţi, în cadrul diferitelor structuri ale autorităţilor”, se arată într-un comunicat transmis de ASF.

Grupurile de lucru sunt responsabile cu analizarea fenomenelor tehnologice şi a activităţilor generate de acestea în domenii precum: riscurile cibernetice, Big Data, Internet of Thinks, Blockchain, telematics, utilizarea roboţilor pentru recomandări, inteligenţă artificială etc.

„Pentru a veni în sprijinul pieţei asigurărilor în vederea susţinerii nevoilor de aliniere la tendinţele europene de implementare a inovaţiilor tehnologice, dar şi al consumatorilor, în cadrul ASF a fost înfiinţat grupul de lucru InsurTech Hub compus din reprezentanţi ai ASF, ai societăţilor de asigurare, ai intermediarilor în asigurări, ai companiilor IT interesate, precum şi din reprezentanţi ai asociaţiilor din domeniul asigurărilor şi din domeniul IT”, a declarat Leonardo Badea, preşedintele ASF.

La rândul său, vicepreşedintele ASF pentru sectorul de Asigurări, Cornel Coca Constantinescu, a menţionat că scopul principal al grupului de lucru InsurTech Hub îl constituie asigurarea cadrului instituţional al colaborării dintre părţile implicate în vederea susţinerii dezvoltării controlate a activităţilor de inovaţie în asigurări, din punct de vedere tehnologic (InsurTech), inclusiv prin stimularea de proiecte în domeniu. „InsurTech va acoperi şi zona de RegTech, cu identificarea de soluţii eficiente de utilizare a inovaţiilor tehnologice, fiind conectat cu strategia EIOPA în domeniu”, a precizat vicepreşedintele ASF.

„InsurTech Hub va reprezenta o platformă pentru cei care doresc să dezvolte noi servicii şi produse de asigurări, centrate pe interesele asiguraţilor, fie că sunt societăţi de asigurări, fie că sunt brokeri, care au un mare potenţial inovativ, fie că sunt start-up-uri sau companii româneşti de tehnologie. Hub-ul va asigura conexiunea cu iniţiativele europene în domeniu”, a declarat Călin Rangu, coordonatorul InsurTech Hub şi vicepreşedinte InsurTech Task Force al EIOPA.

„Există provocări tot mai ambiţioase pentru societăţile de asigurare, care trebuie să-şi adapteze modelele de afaceri la noile tehnologii, dar şi pentru autorităţile de supraveghere, care trebuie să asigure atât un cadru legislativ şi de supraveghere corespunzător, centrat pe protecţia consumatorilor, cât şi pe stabilitatea financiară, permiţând părţilor interesate, inclusiv asiguraţilor, valorificarea în mod corespunzător a avantajelor inovaţiei financiare”, se mai arată în comunicatul citat.

ASF este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO