• Leu / EUR4.7581
  • Leu / GBP5.5051
  • Leu / USD4.2739
ZF 24

ASF ar putea da voie SIF-urilor să se cumpere între ele şi ar putea relansa discuţiile privind eliminarea pragului

Autor: Andrei Chirileasa

27 nov 2013 389

SIF-urile au transmis în ultimele luni propuneri Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) prin care solicită să poată cumpăra acţiuni unele la altele şi eliminarea din actele constitutive a condiţionărilor de cvorum pentru adunările generale extraordinare ale acţionarilor. De asemenea, ASF ar putea trimite Parlamentului un nou proiect privind majorarea sau eliminarea pragului de deţinere atât la SIF-uri, cât şi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

SIF-urile ar putea reveni în prim-plan pe bursă în ur­mătoarele luni, după o perioadă de relativă acalmie în care atenţia investitorilor s-a îndreptat mai ales către Fondul Proprietatea şi către ofertele statului.

În ultima perioadă, reprezentanţii SIF-urilor au purtat discuţii cu condu­cerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind eliminarea din statuturile SIF-urilor şi din regle­mentările ASF a unor restricţii aplicate societăţilor de investiţii financiare, cum ar fi interdicţia ca SIF-urile să-şi cum­pere acţiunile între ele, necesitatea unui cvorum de 75% la prima convocare şi 50% la a doua convocare pentru deru­larea adunărilor generale extraordinare ale acţionarilor sau restricţii care pri­vesc derularea de către SIF-uri a unor programe de răscumpărări de acţiuni proprii, potrivit unor surse din piaţă.

„În condiţiile în care acţiunile SIF-urilor au fost în ultimii ani suportul pentru performanţele altor AOPC-uri, acest lucru ne-a determinat să iniţiem astfel de demersuri la ASF. Acţiunile SIF-urilor s-au dovedit utile în construcţia unor strategii de acoperire a riscurilor. Am făcut cel puţin 7-8 intervenţii la CNVM şi apoi la ASF în care cerem, motivat cu argumente, să ni se ridice aceste restricţii, în vederea armonizării cu directivele europene“, a declarat pentru ZF Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova. El spune că nu ştie însă ca aceste propuneri să fie analizate în prezent de ASF.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Principalele valute BNR - miercuri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7581
Diferență: 0,0442
Ieri: 4.7560
Azi: 4.2739
Diferență: 0,7496
Ieri: 4.2421
Azi: 5.5051
Diferență: 0,3262
Ieri: 5.4872
Azi: 4.1831
Diferență: 0,449
Ieri: 4.1644