ZF 24

ASF a preluat cu bucurie salariile din CSA sau CNVM, ba chiar le-a şi mărit, dar a preluat şi dosarele fierbinţi pasate de la un an la altul. Acum 14 ani un preşedinte al CNVM a plătit cu libertatea pentru faptul că închisese în sertar dosarul FNI de frica ameninţărilor

ASF a preluat cu bucurie salariile din CSA sau CNVM, ba...

Autor: Cristian Hostiuc

02.02.2014, 18:27 4025

Cred că era pe la finalul lui 1999 sau începutul lui 2000. La o trecere de pietoni de la Unirii m-am întâlnit întâmplător cu Ştefan Boboc , preşedintele de atunci al CNVM (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare), care tocmai fusese convins (el nu voia) să preia un nou mandat la conducerea instituţiei care supraveghea piaţa de capital - bursa şi fondurile mutuale. Îmi amintesc bine că Boboc nu ar fi vrut să ia al doilea mandat, dar nimeni nu se înghesuia să preia conducerea CNVM. Dar l-au convins.

"Ce faceţi cu FNI-ul? De unde sunt creşterile alea mari? N-au sens, n-au de unde să câştige atât." "Nu ştiu... Nici nu mă lasă să intru acolo." Cam asta a fost conversaţia.

Peste câteva luni, în mai 2000, scandalul a explodat, FNI a sărit în aer, 300.000 de oameni au pierdut aproape 300 de milioane de dolari, iar Ştefan Boboc, profesor universitar la ASE, a plătit cu libertatea atunci pe loc, la fel şi Cezara Bebis, comisar coordonator din CNVM. Ioana Maria Vlas şi Nicolae Popa au plătit cu libertatea mulţi ani mai încolo. Sorin Ovidiu Vântu, creatorul FNI, nu a plătit pentru acest caz celebru, care era la un pas să tragă după el în groapă tot sistemul financiar din România, care încerca din răsputeri să se ţină la suprafaţă după căderea băncilor private Credit Bank, Columna, Bankcoop, Albina, BIR şi închiderea  Bancorex, cea mai mare bancă de la acea vreme.

Ştefan Boboc, preşedintele CNVM în mai 2000, când a fost reţinut în dosarul prăbuşirii FNI. Înainte să plătească alţii, el a fost primul care a plătit, pentru că nu a putut să supravegheze "umflarea" celui mai mare fond mutual de la acea vreme. Foto: Mediafaxfoto

Supravegherea pieţelor financiare - piaţa bancară, piaţa de capital, piaţa asigurărilor şi piaţa pensiilor - este cel mai important lucru din organigrama fie a BNR, fie acum a ASF.

În primul deceniu de istorie bancară de după 1989, supravegherea din BNR nu era nici pe departe ce este acum. Şi ei au fost ţinuţi la uşă, documentele le obţineau cu forcepsul, multe chiar erau false, iar presiunile erau la ordinea zilei, atât politice, cât şi mediatice. Îmi amintesc că unul dintre vicepreşedinţii Credit Bank era Tudor Stănică, fost şef al Miliţiei Capitalei înainte de 1989, cu care nimeni nu prea avea chef să stea de vorbă, dar să-l mai şi supravegheze, să-i ceară dosarele de creditare cu Gigi Kent sau să vadă unde plecau banii din bancă (mi-am amintit de Tudor Stănică văzând recent o ştire că este implicat în dosarul torţionarilor).

 

La începutul anilor 2000, la băncile lui Vântu, BID - Banca de Investiţii şi Dezvoltare - şi BRS - Banca Română de Scont, echipele de supraveghere ale BNR, care încercau să vadă ce se întâmplă acolo, erau sub o teroare continuă. Istoria care încă nu a fost spusă public menţionează şi ameninţări directe la adresa supraveghetorilor. Atunci, Vântu era foarte puternic politic - la fel cum George Constantin Păunescu a fost la mijlocul anilor '90, când era principalul client al Bancorex -, iar procurorii îşi pasau dosarele de la unul la altul, să treacă timpul şi anii.

BNR a reuşit foarte greu, în ani, să preia efectiv controlul supravegherii bancare şi să-l exercite într-un mod autoritar, să nu mai fie ţinută la uşă, astfel încât riscul unor noi căderi bancare să fie minim.

CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurărilor) şi CNVM nu au avut în ultimul deceniu prea multe cazuri ale căror consecinţe să aibă un efect important pe piaţa financiară. Asta nu înseamnă că în timp nu s-au creat probleme, a căror rezolvare a fost lăsată  de la o lună la alta, de la un director la altul.

Crearea ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) a adus bucurii pentru cei care sunt angajaţi aici, având în vedere nivelul extrem de ridicat de salarizare, dar a transferat şi problemele pe care nici CSA şi nici CNVM nu le-au rezolvat la timpul lor, pentru că s-au făcut că nu există.

Nu ştiu ce vor face acum cei nouă membri ai boardului ASF (unul dintre ei este arestat pentru 29 de zile în cazul Carpatica Asig), care s-au bătut în relaţii politice şi financiare la cel mai înalt nivel să ajungă cu orice preţ acolo, dacă vor dori să ştie ce se întâmplă cu adevărat în sectorul pe care trebuie să-l supravegheze şi mai ales să ia măsurile necesare, dacă se impun.

 

Acum 15 ani, Ştefan Boboc a sperat ca timpul sau altcineva din altă parte să  rezolve situaţia FNI, pentru că CNVM nu avea putere în faţa celor pe care trebuia să-i supravegheze şi a plătit scump.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO