ZF 24

Astra Asigurări face o majorare de capital de 20 de milioane de lei în martie

Astra Asigurări face o majorare de capital de 20 de...

Autor: Adrian Dumitrache

12.02.2014, 21:43 413

Acţionarii Astra, cel mai mare asigurător local după volumul de prime subscrise, vor discuta în martie majorarea capitalului social cu 20 mil. lei, acţiune în urma căreia capitalul companiei va ajunge la aproape 213 mil. lei. Ma­jora­rea se va realiza prin aport de numerar, potrivit unui convocator al asigurătorului.

Compania are în acest moment un capital de 192,7 mil. lei, controlat de firmele Nova Group Investments (72,7%) şi Epsilon Estate Provider (27%). Cele două firme sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Astra a anunţat că după prezentarea rezultatelor financiare consolidate ale anului 2013 compania va avea un capital social de 437 mil. lei, fără să precizeze însă cum va fi majorat capitalul. „Acţionarii companiei îşi exprimă disponibilitatea totală de a susţine activitatea cu majorări de capital pentru consolidarea şi extinderea businessului“, potrivit unui comunicat al Astra.

ASF suspectează Astra  că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 mil. lei, potrivit unui raport al instituţiei, consultat de Mediafax, pe baza căruia BNR a sesizat DNA.

ASF apreciază în raportul respectiv că există un risc mare ca societatea să intre în incapacitate de plată în cazul unei catastrofe naturale, având în vedere că este cel mai mare asigurător de locuinţe, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278 mil. euro.

De asemenea, se menţionează că societatea avea la sfârşitul lunii noiembrie un număr de 74.000 de dosare de daună avizate şi nelichidate, adică neplătite. Potrivit autorităţii de supraveghere, Astra a transferat „defectuos“ cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, prin­tr-o expunere subevaluată şi printr-un plasament către re­asigurători fără rating (Pan­american Re - Insulele Cay­man şi piaţa CSI). Totodată, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurări „nontradiţionale“, fără trans­fer efectiv al riscului, ci doar pentru „cosmetizarea“ situaţiilor financiare şi a indicatorilor financiari.

Cu doar câteva zile înainte de înfiinţarea ASF, în aprilie 2013, fosta instituţie de supraveghere, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, a cerut companiei Astra să implementeze până la finele anului trecut un plan de măsuri, pe care societatea nu l-ar fi dus la în­de­plinire, potrivit unor surse din ASF. Raportul ASF aminteş­te că Astra este cel mai mare asigurător din piaţă, iar falimentul ar pune în pericol chiar societăţi de stat. Astra a în­che­iat primele nouă luni de anul trecut cu prime subscrise în valoare de circa 800 mil. lei.

Printre companiile asi­gu­rate de Astra, ASF enumeră Aero­por­tul Henri Coandă, flota Tarom, Blue Air, aeroporturile din Timi­şoara şi Constanţa, Rom­ae­ro, Autoritatea Ae­ro­na­u­tică Română, flota Poştei Româ­ne, flota maritimă a Group Grimaldi.

ASF a transmis săptămâna trecută un comunicat prin care anunţa că documentele interne ale instituţiei rezultate din activitatea de supraveghere sunt strict pentru uzul ASF şi al instituţiilor cu care cooperează instituţional, iar sesizarea de către alte instituţii a organelor de cercetare face obiectul activităţii şi eventualei comunicări ale acelor instituţii.

Potrivit ASF, nu există până în acest moment un document precum cel pe care Mediafax îl citează care să fi fost aprobat, analizat sau adoptat de către Consiliul ASF - organismul decizional al Autorităţii de Supraveghere Financiară. Această afirmaţie lasă totuşi loc interpretării potrivit căreia un asemenea document ar putea exista în cadrul departamentului de control al instituţiei fără să fi ajuns pe masa consiliului.

ASF transmite industriei asigurărilor şi asiguraţilor că tratează cu toată seriozitatea şi cu „maximă responsabilitate“ elementele care reies din procesul de supraveghere a societăţilor de asi­gurare.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO