ZF 24

Astra Vagoane Călători şi Atelierele CFR Griviţa ar putea cere insolvenţa CFR Călători

11.06.2010, 18:16 127

Astra Vagoane Călători, deţinută de omul de afaceri ValerBlidar, şi Atelierele CFR Griviţa au somat CFR Călători să achitedatoriile, care însumează 80,74 milioane de lei, în caz contrarcele două companii urmând să ceară insolvenţa operatorului detransport feroviar deţinut de stat, informeaza Mediafax Business.

Din totalul sumei, 31,61 milioane de lei reprezintă obligaţiileoperatorului către Astra Vagoane, la care se adaugă şi majorărilesuplimentare ale contractelor, în valoare de un milion de lei, iarobligaţiile faţă de Atelierele CFR Griviţa sunt de 49,13 milioanede lei.

Prin notificări, datate 9 iunie, ambele companii solicităachitarea datoriilor în termen de zece zile calendaristice.

Din valoarea totală a datoriilor către Astra Vagoane, 30,46milioane de lei reprezintă suma datorată de CFR Călători, restulobligaţiilor fiind ale unor sucursale ale companiei de stat,respectiv Revizia de vagoane Griviţa, Revizia de vagoane Craiova,Regionalele CFR Călători Iaşi şi Timişoara, RTFC Bucureşti DepoulCălători şi CFR Gevaro, firma responsabilă cu exploatareavagoanelor de dormit, cuşetă, restaurant şi bar.

"Constatând faptul că pentru toate debitele de mai sus, pe caresocietatea dumneavoastră le datorează societăţii noastre, au trecutmai mult de 30 de zile (cu excepţia celei care face obiectulcontractului în cuantum de 26.299 lei) de la data la care creanţanoastră a devenit certă, lichidă şi exigibilă, constatăm că suntîntrunite cerinţele articolului 3 din Legea 85/2006 în sensul căsocietatea dumneavoastră se află în stare de insolvenţă", se aratăîn notificarea Astra Vagoane.

În încheierea notificărilor, companiile solicită CFR Călători săcomunice şi alte metode de stingere a datoriei şi evitare ainsolvenţei.

Contactat de Mediafax, directorul general al CFR Călători, LiviuPescăraşu, a declarat că va solicita reprezentanţilor Astra VagoaneCălători o întâlnire pentru a stabili un grafic de eşalonare adatoriilor şi că operatorul feroviar va plăti în luna iunie suma de10 milioane de lei. Mai multe detalii despre cererea de intrare în insolvenţă a CFRCălători citiţi pe www.mediafax.biz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO