ZF 24

Asul din mâna Volkswagen: Gigantul auto german vrea să listeze Porsche la o evaluare de 70-75 mld. euro. IPO-ul ar aduce 9,4 mld. dolari pentru părintele Volkswagen

Asul din mâna Volkswagen: Gigantul auto german vrea să...

Autor: Andrei Şerbănescu

19.09.2022, 12:52 597

Volkswagen va preţui acţiunile Porsche între 76,50 şi 82,50 euro, a anunţat duminică grupul german, ceea ce va duce la o Ofertă Publică Iniţială (IPO) parţială care ar estima valoarea mărcii istorice de maşini sport la 70-75 de miliarde de euro, scrie Financial Times.

Lansarea a 12,5% din Porsche, planificată pentru 29 septembrie la Frankfurt, va aduce între 8,7 şi 9,4 miliarde de euro companiei-mamă a mărcii, Volkswagen. VW a declarat că va convoca o adunare generală extraordinară în decembrie, la care va propune utilizarea a aproximativ jumătate din veniturile IPO pentru a plăti un dividend unic. O mare parte din acest dividend se va îndrepta către familiile Porsche-Piëch pentru achiziţionarea de acţiuni cu drept de vot.

Acţiuni în valoare de aproximativ 3,8 miliarde EUR au fost alocate unei combinaţii de susţinători: Autoritatea pentru Investiţii din Qatar şi un mare acţionar VW care intenţionează să achiziţioneze aproape 2,5% din Porsche, împreună cu Norges Bank, T Rowe Price şi fondul suveran din Abu Dhabi. Ultimele trei nume s-au angajat să subscrie acţiuni fără drept de vot în valoare de 1,8 miliarde de euro.

„Suntem acum la început cu planurile IPO pentru Porsche şi salutăm angajamentul investitorilor noştri de temelie”, a declarat directorul financiar al VW, Arno Antlitz.

Ca parte a IPO parţială, care ar deveni una dintre cele mai mari oferte europene înregistrate în istorie, familiile Porsche-Piëch, acţionarii de bază ai VW, vor cumpăra încă 12,5% din Porsche. Tranşa familiilor va avea drept de vot.

În funcţie de preţul final de ofertă pentru IPO, veniturile din vânzarea de acţiuni către clanul Porsche-Piëch – care a pierdut controlul direct asupra companiei când VW a cumpărat Porsche în 2012 – se vor ridica între 9,4 miliarde şi 10 miliarde de euro. 

Porsche SE, vehiculul de investiţii Porsche-Piëch, a declarat că va finanţa achiziţia acţiunilor sale Porsche cu un capital de datorie de până la 7,9 miliarde de euro.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO