ZF 24

Atenţie la acţiunile de la Depozitar! Brokerii pot să vi le vândă fără să ştiţi, iar nimeni nu-şi asumă răspunderea

Atenţie la acţiunile de la Depozitar! Brokerii pot să...

Autor: Adrian Cojocar

19.02.2014, 21:29 6842

Un despăgubit de la Fon­dul Proprietatea care primise peste un milion de acţiuni FP de la stat a rămas fără acţiunile pe care le avea la Depozitarul Central după ce firma de brokeraj prin intermediul căreia solicitase un extras de cont de la De­pozitar i-a vândut după numai câteva ore toate acţiunile fără să-l anunţe.

Păgubitul, care nu avea deschis un cont de brokeraj, a aflat că nu mai are acţiunile în valoare de 825.000 de lei (183.600 de euro) la Depozitar abia după şase luni, în condiţiile în care Depozitarul nu-i anunţă pe cei care au acţiuni depozitate că cineva le-a mutat acţiunile în contul propriu sau că le-a vândut.

Oficialii Depozitarului Central spun de asemenea că n-au nicio respon­sa­bi­litate în verificarea faptului că brokerul care mută acţiunile din contul clientului în contul propriu are acordul acestuia pentru a realiza operaţiunea, totul ba­zându-se pe buna-credinţă a brokerului.

Cu toate acestea în ultimii ani au apărut tot mai multe cazuri în care clienţii sunt păgubiţi de brokeri, iar auto­ritatea care ar trebui să regle­men­teze piaţa, ASF, nu a luat nicio măsură pentru a stopa abuzurile brokerilor şi se consideră nevinovată.

„În 1987 mi-a fost demolată casa, iar în 2008 am fost despăgubit cu 1.069.000 de acţiuni la Fondul Proprietatea. N-am făcut cu nimeni niciun fel de tranzacţie. Pentru că sunt bătrân am zis anul trecut să vând o parte din acţiuni ca să-mi cumpăr medicamente, aşa că m-am dus la Carpatica şi am vândut 69.000 de acţiuni.  Pe 22 august 2013 m-am dus la Harinvest să cer un extras de cont. Le-am dat o copie după buletin şi o cerere şi am plătit 15 lei. La începutul acestei luni, când am auzit zvonuri că Harinvest a băgat mâna în acţiunile clienţilor am fost la Depozitar să verific şi mi-a dat un istoric în care figuram cu zero acţiuni în cont“, povesteşte păgubitul în vârstă de 80 de ani.

Istoricul de la Depozitarul Central (facsimil) arată faptul că brokerii de la Harinvest au furat acţiunile în aceeaşi zi în care clientul ceruse un extras să verifice existenţa acestora.

„Domnul Ursache (vicepreşedintele ASF - n.red.) spune că ar trebui să mergem la o lună la Depozitar să cerem extras de cont. Păi nouă ni s-au furat acţiuni la câteva ore după ce am cerut extras de cont. În condiţiile acestea, ce rost mai mare să-ţi verifici acţiunile de la De­pozitar?“, se întreabă retoric păgu­bitul.

Reprezentanţii Depozitarului spun că brokerul are obligaţia exclusivă să verifice documentele pe baza căruia solicită extras de cont sau mutarea acţiunilor clientului de la Depozitar. „În cazul în care un extras de cont este eliberat de către un intermediar, documentele solicitate de respectivul intermediar trebuie să asigure identificarea titularului instrumentelor financare. Depozitarul Central nu solicită din partea intermediarilor aceste documente, aceştia din urmă având responsabilitatea exclusivă în ceea ce priveşte verificarea documentelor justificative ce stau la baza eliberării extraselor de cont, precum şi efectuarea corectă a tuturor operaţiunilor pe care le presupune această activitate, conform prevederilor legale în vigoare. Depozitarul Central îşi exprimă şi pe această cale întregul sprijin pentru soluţionarea cât mai rapidă a situaţiei care a afectat drepturile investitorilor şi imaginea pieţei de capital româneşti“, au declarat oficialii Depozitarului Central.

În perioada 2009 - 2012 Depozitarul Central a raportat profituri cumulate de 11,8 mil. lei (circa 2,9 mil. euro). La nivelul anului 2012 cei 70 de angajaţi ai Depozitarului au primit salarii în valoare de 6,7 mil. lei şi au avut încasări de 10,7 mil. lei. În ciuda tarifelor de milioane de lei încasate anual de Depozitar, acesta nu asigură niciun control al acţiunilor care sunt depozitate de investitorii de pe bursă.

„Modalitatea de informare de către intermediari a tranzacţiilor cu acţiuni deţinute de către clienţii proprii nu este reglementată sau avizată de către Depozitarul Central, fiind stabilită de către părţi (intermediar şi deţinător) prin contractul de intermediere, conform legislaţiei aplicabile“, spun oficialii Depozitarului Central.

Cazul păgubitului căruia i-au fost furate acţiunile de la Depozitar are legătură cu recentul caz Harinvest, în care brokerii acesteia sunt suspectaţi că le-au vândut acţiunile clienţilor proprii pentru a acoperi o pierdere. Până în prezent circa 78 de păgubiţi reclamă dispariţia unor acţiuni şi bani din cont în valoare de circa 4 milioane de euro. DIICOT a început cercetarea în acest caz anul trecut, dar până în prezent nu a finalizat ancheta. Harinvest nu mai are bani sau active ca să-i despăgubească pe cei păgubiţi, astfel că singura speranţă a acestora rămâne Fondul de Compensare a Investitorilor, care ar putea acorda sume în limita a 20.000 de euro.

„Este oribil ce se întâmplă. Având în vedere că este al şaptelea caz de furt de acţiuni din ultima perioadă este clar că este un viciu de procedură. Orice broker poate să fure oricând acţiuni şi nimeni nu este găsit vinovat. Nu este firesc ca după atâtea cazuri de furt de acţiuni ASF şi Depozitarul să nu implementeze proceduri prin care să protejeze investitorii de bună-credinţă. Dacă apelăm direct la justiţie de ce mai avem aceste instituţii?“, spune Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC).

La Depozitar există două secţiuni în care sunt depozitate acţiunile investitorilor, marea majoritatea fiind depozitate în contul firmei de brokeraj prin care investitorul face tranzacţii.

Specialiştii de pe bursă spun că cei care deţin acţiuni la Depozitar prin brokerul propriu şi nu în prima secţiune a Depozitarului pot să verifice dacă mai deţin acţiuni în cont prin platforma online de la broker, care este auditată şi securizată astfel încât accesul la modificarea datelor din sistem să fie restricţionat.

Harinvest era o firmă locală de brokeraj şi nu dispunea de platformă online de tranzacţionare, iar clienţii firmei nu-şi puteau verifica cu uşurinţă acţiunile din cont.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO