ZF 24

Aţi auzit de comuna Grojdibodu? Aici este cel mai mare parc solar din România, cât 30 de terenuri de fotbal

Aţi auzit de comuna Grojdibodu? Aici este cel mai mare parc solar din România, cât 30 de terenuri de fotbal

Autor: Roxana Petrescu

30.05.2013, 13:14 9380

În comuna Grojdibodu, din judeţul Olt, funcţionează în prezent cel mai mare proiect solar realizat în România, arată datele de pe site-ul Transelectrica. Astfel, în comuna cu nici măcar 3.000 de locuritori a fost realizat un parc solar de 9,93 de MW, în valoare de circa 15 milioane de euro, proiectul având peste 40.000 de module fotovoltaice. Potrivit informaţiilor disponibile, proiectul a fost realizat de portughezii de la Energias de Portugal şi poate alimenta circa 10.000 de case anual.

În total, parcul se întinde pe o suprafaţă de 31,7 hectare şi reprezintă cea mai mare investiţie de profil realizată până în acest moment în România.

Datele Transelectrica arată că până acum jumătate din judeţele din România au atras atenţia investitorilor în proiecte de energie solară, dar cele mai multe parcuri s-au concentrat în Olt, Prahova şi Giurgiu.

Pe data de 16.05.2013, în România erau montaţi peste 94 MW în parcuri solare, comparativ cu nivelul de 49 MW de la finalul anului trecut.

Ţinând cont că de obicei pentru a monta un megawatt într-un parc solar investiţiile pornesc de la 1,3 milioane de euro şi ajung până la 1,8 milioane de euro, potrivit datelor din piaţă şi din rapoartele realizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), rezultă că domeniul a atras investiţii de circa 150 milioane de euro.

Dacă până acum „capitala soarelui“ era judeţul Prahova, în prezent judeţul cel mai căutat de investitorii în proiecte fotovoltaice este Olt, acolo unde s-au realizat investiţii de circa 30 de milioane de euro în 18 MW. Următoarele clasate sunt Prahova şi Giurgiu.

AFACERI DE LA ZERO