ZF 24

Atomi de antimaterie, captaţi timp de 16 minute în laborator

Atomi de antimaterie, captaţi timp de 16 minute în laborator

Autor: Florin Badescu

06.06.2011, 14:08 692

Atomi de antimaterie, de antihidrogen, au fost captaţi timp depeste 16 minute, în cadrul unui experiment realizat la CentreEuropéen de Recherches Nucléaires (CERN) din Geneva, care vafacilita studierea de către specialişti a antimateriei, se afirmăîntr-un studiu publicat duminică, relatează AFP.

"Putem să ţinem captivi atomi de antihidrogen timp de 1.000 desecunde", un timp "suficient de lung pentru a începe să îistudiem", a declarat Jeffrey Hangst de la Universitatea Aarhus dinDanemarca, în numele participanţilor la experimentul ALPHAdesfăşurat în cadrul CERN.

O materie "oglindă" a celei pe care o cunoaştem, antimateriarămâne dificil de observat, deoarece toţi atomii de antimaterie seanihilează la contactul cu materia, producând o cantitate uriaşă deenergie.

Un atom de hidrogen este alcătuit dintr-un proton cu o sarcinăelectrică pozitivă şi un electron negativ. Un atom de antihidrogeneste alcătuit dintr-un proton negativ (antiproton) şi un electronpozitiv (pozitron).

Potrivit teoriilor actuale, materia şi antimateria ar fi fostcreate în cantităţi egale, în primele momente de după Big Bang,însă pe planeta noastră au rămas doar particulele de materie.

Unde a dispărut antimateria? Această întrebare îi preocupă pefizicieni, care doresc să analizeze proprietăţile antimateriei, cea fost creată în acceleratoarele de particule.

Primii atomi de antihidrogen au fost produşi la CERN încă din1995. Însă ei au fost anihilaţi aproape instantaneu, la contactulcu materia.

Cercetătorii din programul ALPHA din cadrul CERN au făcut recentun nou pas înainte în această direcţie, punând la punct un nou tipde captator magnetic, în care 38 de atomi de antihidrogen au rămasîn stare liberă, timp de 0,17 secunde.

Durata de izolare a lor a putut fi dusă ulterior până la 1.000de secunde, potrivit unui studiu publicat, duminică, online, pesite-ul revistei Nature Physics.

Potrivit comunicatului emis de CERN, 309 atomi de antihidrogenau putut fi captaţi pentru un timp suficient de lung pentru a putea"începe să le studiem proprietăţile în detaliu".

Este antimateria supusă unei antigravitaţii? Este una dintreîntrebările pe care şi le pun fizicienii. Descoperirea unei astfelde "gravitaţii repulsive" ar putea aduce un răspuns pentru o altăenigmă - cea a energiei necunoscute care favorizează accelerareaexpansiunii universului. Gravitatea tinde, din contră, să împingăgalaxiile să se apropie unele de altele.

Atunci când suferă anumite transformări, această materie "înoglindă" respectă aceleaşi "simetrii" din legile fizicii ca şimateria normală? Potrivit simetriei CPT (charge-parity-time), "oparticulă care avansează în timp în universul nostru ar trebui săfie imposibil de distins de o antiparticulă care regresează în timpîntr-un univers în oglindă", afirmă cercetătorii de la CERN.

"Orice indiciu care arată o încălcare a principiilor simetrieiCPT ne va obliga să regândim serios felul în care noi înţelegemnatura", a subliniat Jeffrey Hangst, a cărui echipă se pregăteştesă analizeze antiatomii, pentru a le compara proprietăţile cu celeale atomilor de materie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO