ZF 24

Au investit 20.000 € într-un laborator de prăjituri. „Ca să începi o afacere trebuie să te înarmezi cu răbdare“

Au investit 20.000 € într-un laborator de prăjituri....

Autor: Mădălina Dediu Panaete

13.06.2015, 17:00 23268

Carmen Murzea, 30 de ani, şi Robert Eisler, 34 de ani, doi prieteni care împărtăşesc de câţiva ani pasiunea pentru prăjituri, au înfiinţat anul trecut Cuptorul lui Robert, un mic laborator de prăjituri din Braşov în care au investit 20.000 de euro.

„Povestea noastră a început în 2013. Împărtăşind acelaşi hobby, am în­ceput să testăm reţete noi de pră­ji­turi, brioşe şi torturi pentru prieteni şi cunoştinţe. Totul a început ca o joacă, nu ne gândeam pe atunci că vom ajunge să ne deschidem laboratorul de cofetărie“, povesteşte Carmen Murzea, de profesie sociolog. Ea a lucrat într-o agenţie de recrutare locală ca referent re­surse umane până în mai 2014, atunci când activitatea fir­mei a fost suspendată. Robert Eisler, ce­lălalt fondator al afa­cerii, este de profesie tehni­cian IT, iar în prezent lucrează ca trai­ner într-un call center din Braşov.

În prezent, produsele reali­zate de cei doi în laboratorul din Bra­şov, care are o suprafaţă de 40 de metri pătraţi, sunt comer­cia­lizate online. Astfel, clienţii accesează site-ul sau pagina de Facebook a Cuptorului lui Robert, văd produsele, îi con­tac­tează pe cei doi antreprenori, iar după ce comanda este pre­luată şi, mai apoi, finalizată, clientul vine la laborator pentru a-şi ridica tortul, brioşele sau cheesecake-urile co­mandate.

De asemenea, Cuptorul lui Robert realizează torturi pentru nunţi sau botezuri, dar şi candy bar-uri pentru astfel de evenimente.

„Cea mai mare comandă a fost tot pentru o nuntă, cu 400 invitaţi. Am realizat cheesecake-uri cu caramel sărat şi nuci, cake-pops, mousse-uri cu trei ciocolate, panna cotta sau mini-brioşe cu cremă merrengue butter“, mai spune Carmen Murzea, care împreună cu Robert Eisler administrează Cuptorul lui Robert SRL-D. Din noiembrie până în prezent, cei doi antreprenori au investit circa 20.000 de euro în această afacere. Cei doi îşi promovează afacerea prin intermediul reţelelor de socializare, însă Carmen spune că nu au neapărat o politică de marketing bine pusă la punct, ci clienţii noi vin la recomandarea clienţilor fideli.

Cei doi sunt în căutatea unui coleg care să îi ajute în laborator, însă deocamdată, până când vor găsi o persoană potrivită pentru postul de cofetar, de prăjituri se ocupă doar fondatorii afacerii.

„Robert lucrează după terminarea programului de la job, iar eu lucrez de dimineaţă până când reuşesc să termin comenzile.“

Antreprenorii încearcă să încheie colaborări cu baruri şi bistrouri din Braşov cărora să le livreze deserturi, dar speră să poată să deschidă şi propriul magazin „fizic“.

„Într-un an ne dorim să deschidem un magazin de desfacere în centrul Braşovului, unde clienţii nostri vor putea servi la bucată produsele noastre. Momentan, comenzile le facem pentru minim un kilogram din orice sortiment – tort, prajitură“, adaugă Carmen.

Ea povesteşte că antreprenorii mici se confruntă în general cu o serie de provocări.

În general cerinţele şi condiţiile cerute de autorităţi sunt gândite direct pentru afaceri mari, neexistând un cadru care să motiveze oamenii să îşi deschidă mici centre de productie şi să facă producţie locală la nivel mic, consideră cei doi antreprenori.

Un alt impediment pe care îl văd cei doi braşoveni este accesul dificil/ complicat la finanţare, lucru ce le limitează şi le îngreunează dorinţa de creştere şi dezvoltare a companiei.

„Un tânăr care ar dori să-şi facă o mică afacere în acest domeniu trebuie să pună calitatea produselor pe primul loc. Să se înarmeze cu răbdare, să se aştepte la evenimente neprevăzute şi să îşi facă curaj să continue. Şi să fie optimist“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO