ZF 24

Aurelian Dochia: aprecierea francului nu este de natură să destabilizeze sistemul bancar din România

Aurelian Dochia: aprecierea francului nu este de natură...

Autor: Mădălina Panaete

15.01.2015, 13:52 1221

Analistul economic Aurelian Dochia spune că, cel mai probabil, după această volatilitate accentuată a francului elveţian va urma o perioadă de stabilitate în care se va putea vedea în ce măsură aprecierea francului faţă de euro şi lei va afecta familiile din România care au credite în moneda elveţiană.

„Această volatilitate nu este de natură să stabilizeze sistemul bancar din România. La noi creditele în franci elveţieni au fost promovate destul de târziu. Alta a fost situaţia de exemplu în Ungaria”, explică Aurelian Dochia. El spune că este greu de prevăzut dacă cei care au credite în franci elveţiei vor plăti în plus 5-10% sau 20-30%.

„Sunt încă o serie de familii care au credite în franci elveţieni, însă numărul acestora a scăzut în ultimii ani şi au rămas cele moştenite din anii 2005-2007 când au fost câteva bănci în România care au promovat acest tip de credit”, a adăugat el. De asemenea, analistul spune că în anii anteriori cei care au credite în franci elveţieni s-au mai confruntat cu această situaţie, însă Banca Centrală a stabilizat francul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO