ZF 24

”Nu avem paturi, nu avem oxigen”. China este în pragul unei implozii: Extinderea COVID-ului aduce spitalele din Beijing în punctul critic. Sălile de urgenţă nu mai pot primi niciun pacient, doctorii sunt aproape în întregime bolnavi, iar rezervele de oxigen sunt pe punctul de a se epuiza

”Nu avem paturi, nu avem oxigen”. China este în...

Autor: Andrei Şerbănescu

23.12.2022, 14:38 1169

Spitalele din Beijing sunt copleşite de pacienţi bolnavi de Covid-19, la doar câteva săptămâni după ce China a abandonat măsurile de limitare a coronavirusului, fără prea multe pregătiri pentru valul post-lockdown care străbate acum ţara, scrie Financial Times.

Camerele de urgenţă au rămas fără paturi pentru pacienţi, bolnavii aşteaptă ore în şir ambulanţele, iar majoritatea medicilor sunt prea bolnavi de Covid pentru a mai lucra. Unele unităţi sunt atât de supraîncărcate încât au rămas fără rezerve de oxigen pentru cei cu probleme respiratorii.

"Nu avem paturi, nu avem oxigen şi avem o cameră plină de bolnavi care aşteaptă", a declarat un lucrător medical din camera de urgenţă a Spitalului Chaoyang din Beijing, care a umplut deja paturile suplimentare plasate pe hol şi în sala de aşteptare.

Sistemul de sănătate din Beijing a fost mult timp considerat a fi suficient de performant pentru a face faţă crizei Covid. Dar decizia din această lună a autorităţilor de a abandona brusc politica Covid-zero, care a ţinut în frâu boala timp de aproape trei ani prin teste în masă şi carantine, a declanşat una dintre cele mai mari epidemii de coronavirus din ţară.

Afluxul a creat un blocaj masiv, în special în camerele de urgenţă din capitală, potrivit autorităţilor medicale din Beijing, care fie au refuzat să îşi dea numele, fie au cerut să nu fie numite.

"Toţi medicii sunt învoiţi, nu avem unde să trimitem pacienţii pentru că alte departamente nu au suficienţi medici", a declarat un neurolog de serviciu la Spitalul Prieteniei din Beijing.

Sălile de urgenţă supraaglomerate lasă echipajele de ambulanţă fără posibilitate de internare a noilor pacienţi, întârzie vehiculele de salvare şi lasă familiile care au nevoie de ajutor să aştepte ore întregi la domiciliu.

"Problema este că nu putem pleca nicăieri. Avem un mare număr de oameni care ne cer ajutorul, dar suntem forţaţi să aşteptăm aici pentru că nu există paturi... Bătrânii nu se pot da jos de pe targă, şi-n mod evident, nu putem să-i aruncăm pe jos...", a declarat un medic de la Spitalul Chaoyang.

Medicii de la Spitalul Chaoyang şi de la Spitalul Prieteniei din Beijing au declarat că transferă pacienţii în saloanele de suprasolicitare de la Beijing Chaoyang Integrative Medicine, o unitate de urgenţă construită special pentru criza Covid. Autorităţile consideră că dacă lucrurile merg în acelaşi ritm, până marţi unitatea îşi va atinge capacitatea maximă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO