ZF 24

Avertisment de la Agenţia Europeană a Medicamentului privind administrarea în doze mari a Ibuprofenului

Avertisment de la Agenţia Europeană a Medicamentului...

Autor: Florin Badescu

14.04.2015, 12:21 653

În noul său raport, dat publicităţii luni, Comitetul de evaluare a riscurilor în materie de farmaco-vigilenţă (PRAC) din cadrul EMA a subliniat faptul că această creştere a riscului cardiovascular îi vizează doar pe acei pacienţi care iau doze de ibuprofen mai mari de 2.400 de miligrame pe zi.

În schimb, cercetătorii nu au observat niciun risc la pacienţii care iau acest medicament în doze mai mici de 1.200 de miligrame pe zi - aşa cum procedează cei mai mulţi dintre bolnavi. Dozele obişnuite la adulţi variază între 200 şi 400 de miligrame de trei ori pe zi.

Ibuprofenul este un medicament comercializat începând din anii 1960 sub diverse nume. Anumite formule ale sale (în special cele de 200 miligrame) se vând la liber, fără reţetă, în mai multe ţări europene, inclusiv în România.

Potrivit PRAC, riscul cardiovascular generat de ibuprofen în doze mari este similar cu cel generat de analgezicul diclofenac (voltaren şi alte denumiri), a cărui utilizare a fost deja restrânsă din 2013 pentru pacienţii care au anumite probleme cardiovasculare.

În consecinţă, PRAC preconizează modificarea prescripţiilor medicale şi îi îndeamnă pe medici să evalueze "cu atenţie" riscurile cardiovasculare ale pacienţilor înainte de a prescrie ibuprofen pe durată mare şi în doze importante.

Avizul PRAC vizează doar tratamentele administrate pe cale orală, nu gelurile şi cremele pe bază de ibuprofen.

Întrucât medicamentele pe bază de ibuprofen sunt deja aprobate la nivel naţional, recomandările formulate de PRAC vor trebui să fie mai întâi aprobate de Comitetul european de coordonare (CMDh), entitatea europeană care reprezintă diversele agenţii naţionale ale medicamentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO