ZF 24

Avertisment fără precedent de la oligarhul rus Oleg Deripaska: Rusia va rămâne fără bani în 2024

Avertisment fără precedent de la oligarhul rus Oleg...

Autor: Andrei Şerbănescu

02.03.2023, 12:51 1706

Miliardarul Oleg Deripaska a declarat că Rusia şi-ar putea găsi visteria goală încă de anul viitor şi că are nevoie de investiţii din partea unor ţări „prietene" pentru a rupe din lanţurile sancţiunilor asupra economiei, scrie Bloomberg.

„Nu vor mai fi bani anul viitor", a declarat Deripaska joi, la Forumul Economic Krasnoyarsk din Siberia. „Vom avea nevoie de investitori străini".

„Fondurile sunt deja reduse iar acest lucru a început să se simtă", a spus Deripaska, fondatorul United Co, Rusal International PJSC, cel mai mare producător de aluminiu din afara Chinei.

Comentariile lui Deripaska sunt printre cele mai deschise declaraţii ale unui lider de afaceri rus, în condiţiile în care guvernul încearcă să dea peste cap marile companii, după ce a încheiat anul trecut cu un deficit fiscal record şi cu un buget încă pe minus la începutul anului 2023.

În timp ce Rusia a înregistrat anul trecut un boom surprinzător al cheltuielilor de capital, perspectivele au devenit mai sumbre, mai ales că, potrivit analiştilor, cheltuielile militare masive pun o presiune severă asupra finanţelor publice.

Deripaska, care a fost sancţionat de SUA din 2018, a fost, de asemenea, plasat sub sancţiuni europene după ce Rusia a atacat Ucraina în urmă cu un an. Îndelung vocal în chestiuni de politică economică, el a făcut apel la pace în săptămânile de după invazie, dar în ultimele luni a adoptat o poziţie mai precaută faţă de război.

Potrivit lui Deripaska, construirea unui „capitalism de stat nu este o opţiune" şi a avertizat cu privire la presiunea „serioasă" exercitată de sancţiuni.

„Rusia ar trebui să continue să dezvolte economia de piaţă", a spus el. „Un investitor străin se va uita la modul în care un investitor rus face bani şi la condiţiile care există pe piaţă".

Ţările care se laudă cu „resurse serioase" pot apărea ca posibili parteneri pentru Rusia, a spus Deripaska. Guvernul trebuie să se asigure că Rusia este atractivă pentru astfel de investitori, asigurând un climat de afaceri sigur, cu mai multe libertăţi economice şi concurenţă, potrivit magnatului.

„Am crezut că suntem o ţară europeană", a spus Deripaska. „Acum, pentru următorii 25 de ani, ne vom gândi mai mult la trecutul nostru asiatic".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO