ZF 24

Avertismentul lui Putin: Furnizarea de gaze naturale către Europa ar putea scădea în continuare după repornirea de joi a conductei Nord Stream 1

Avertismentul lui Putin: Furnizarea de gaze naturale...

Autor: Andrei Şerbănescu

20.07.2022, 12:44 316

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că fluxurile de gaze naturale către Europa prin conducta cheie Nord Stream 1 ar putea fi întrerupte în continuare din cauza problemelor tehnice, scrie Business Insider.

Rusia a oprit Nord Stream 1 pentru întreţinerea anuală programată lunea trecută şi urmează să o repornească joi. Înainte de oprire, Gazprom a redus deja fluxurile de gaz către Germania prin conductă la aproximativ 40% din capacitatea sa, invocând blocarea în Canada a unor echipamente necesare funcţionării propice a rutei ca urmare a sancţiunilor legate de războiul din Ucraina.

Putin a declarat miercuri că fluxurile de gaze naturale prin Nord Stream 1 ar putea scădea până la 20% din capacitate dacă o turbină care a fost trimisă în Canada pentru reparaţii nu este înlocuită în timp util, potrivit Associated Press. Nord Stream 1 transportă 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în fiecare an, fiind responsabilă de aproximativ o treime din toate gazele trimise în Europa din Rusia.

„Acolo sunt două utilaje care pompează 60 de milioane de metri cubi pe zi... în cazul în care utilajul trimis în Canada nu va fi returnat, consumul se va reduce la jumătate, adică la 30 de milioane de metri cubi pe zi”, a spus Putin, potrivit Reuters.

Pe 10 iulie, Canada a declarat că va renunţa la sancţiuni şi va returna turbina în cauză pentru a asigura continuarea fluxurilor de gaze în Europa. Dar Grazprom a declarat pe 13 iulie că nu are documentele necesare pentru a scoate echipamentul din Canada.

Totuşi, Canada a trimis turbina cu un avion în Germania, unde va fi încărcată într-un vehicul şi transportată pe uscat în Rusia, a informat luni cotidianul de afaceri Kommersant. Turbina este de aşteptat să ajungă în Rusia în acest weekend, potrivit instituţiei de presă.

Chiar şi aşa, încă o turbină urmează să intre într-un proces de mentenanţă pe 26 iulie, a declarat Putin miercuri.

Relaţiile încordate cu Moscova pun presiune asupra Europei, care deja se îngrijorează de o penurie de gaze naturale în iarna care vine. Depinde de Rusia pentru 40% din necesarul total de gaze naturale, de la gătit în case până la centrale electrice. Cea mai mare parte a combustibilului în Europa este livrat prin conducte.

Drept urmare, preţurile gazelor naturale europene s-au dublat de la începutul anului.

Între timp, deşi există temeri în Europa că Nord Stream 1 nu va redeveni operaţională după lucrările de întreţinere, surse au declarat miercuri pentru Reuters că ruta de aprovizonare va fi repornită conform programului.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO