ZF 24

AXA trebuie să plătească unor restaurante din Franţa despăgubiri în baza poliţei de business interruption

Business internaţional

AXA trebuie să plătească unor restaurante din Franţa...

Autor: Mircea Nica

02.06.2020, 17:30 378

Asigurătorul francez AXA este obli­gat să răspundă cererilor de despă­gu­bire ale unor proprietari de restaurante din Franţa în baza poliţelor de business in­ter­ruption, în urma unei decizii jude­căto­reşti, care ar putea însemna un poten­ţial pre­cedent pentru litigiile legate de co­ro­na­virus în întreaga lume, potrivit Reuters.

Un tribunal din Paris a decis săp­tămâna tre­cută că AXA ar trebui să plă­tească pro­prietarului unui restaurant do­uă luni din pier­derile de venituri cauzate de pandemia viru­sului. AXA a susţinut că po­litica sa nu acoperă întreruperea activi­tăţii cauzate de criza de sănătate.

Stephane Manigold, proprietarul a patru restaurante din Paris, care a dema­rat pro­cesul împotriva asigurătorului fran­cez, a declarat că, de la decizia instan­ţei, echipa sa a primit apeluri din Marea Britanie, Africa de Sud, Spania şi Statele Uni­te, cerând detalii despre con­tractul său.

„Această decizie de la Paris are o re­zo­­nan­ţă globală“, a spus Stephane Manigold.

În Marea Britanie, autoritatea de regle­men­tare financiară a apelat şi la instanţele jude­cătoreşti pentru a încerca să obţină clari­ficări privind plata din partea asigu­ră­torilor a cererilor de despăgubire pentru afaceri mici.

AXA susţine că va ataca decizia curţii din Paris, dar directorul executiv al compa­ni­ei, Thomas Buberl, a spus că va încerca să răs­pun­dă cererilor de despăgubire a restau­ran­te­lor care aveau o anumită ambiguitate în contracte.

Alţi asigurători francezi au spus că vor plă­ti pierderi de business interruption unor cli­enţi, în funcţie de contracte specifice. Gene­rali France, de exemplu, a spus că va efec­tua plăţi către 600 de afaceri din dome­niul ospitalităţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO