Opinie Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF

Bă, da’ comunişti mai suntem! Sper să fiţi voi capitaliştii. Dar nu pe banii statului!

7 iul 2013 Autor: Cristian Hostiuc

Săptămâna trecută mă sună un amic avocat: Aţi primit temă să daţi în aştia de la ANRP, cu despăgubirile? Nu! Şi atunci de ce cereţi ca titlurile de proprietate să nu mai poată fi vândute (către cesionari)? Îşi ia omul banii înainte (adică adevăratul proprietar) şi e treaba celuilalt să îşi ia banii mai departe (de la stat). Şi ce e ăla impozit de 85%?... Urmează o discuţie între amic şi mine pe această temă, că sub ochii noştri şi cu legea în mână se desfăşoară unul dintre cele mai mari jafuri – respectiv afacerea cu restituirea proprietăţilor, despăgubirile acordate, cum adevăraţii proprietari stau cu anii să-şi ia banii, în timp ce cei care au cumpărat drepturile litigioase la discount de 10-20% au deja banii în cont, cei 300 de milioane de lei pe care trebuie să îi ia nepotul lui Gigi Becali pe drepturi litigioase cumpărate acum 3-4 ani de la proprietari şi finalul este… Bă, da’ comunişti mai sunteţi (noi, ZF - n. red.).

Adică ideea este ce avem noi cu cei care fac bani, de ce cerem impozit de 85% pentru câştigul celor care au cumpărat drepturi litigioase  sau de ce vrem ca drepturile de proprietare să nu poată fi vândute către terţi?

Nu ştiu cum amicul meu plus alţii definesc comunismul şi capitalismul, dar sigur ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă în această mare afacere a restituirii proprietăţilor celor cărora li s-au confiscat la naţionalizare, în 1948, unde adevăraţii câştigători nu sunt proprietarii de atunci sau moştenitorii acestora, ci cei care au cumpărat drepturile litigioase şi au sărit peste rând la ANRP şi Finanţe ca să îşi ia banii. O mie de oameni au luat deja, într-un fel sau altul, 7 miliarde de lei, în timp ce sunt zeci de mii de oameni care stau cu actele în mână de ani de zile prin tribunale, aşteptând să le vină rândul. Între timp, unii chiar au murit. Asta înseamnă capitalism, în antiteză cu afirmaţia amicului – Da’ comunişti sunteţi!, – ca nepotul lui Gigi Becali, care are în jur de 30 de ani, să ajungă în faţă la ANRP cu drepturi cumpărate cine ştie cum şi să încaseze 300 de milioane de lei? Ce poate fi mai sfidător la adresa României, a statului român, compus din cei 21 de milioane de cetăţeni, decât să-ţi zâmbească cineva dintr-un Mercedes sau Rolls Royce, plimbându-se pe Dorobanţi, „aspirând“ totul în jur şi arătând „cât de tare este“ pentru că a reuşit să îşi ia banii pe care ANRP, Finanţele şi Guvernul i-au pus la dispoziţie cu cea mai mare nonşalanţă, conform legii.

Capitalism înseamnă să creezi ceva, să construieşti un produs, un serviciu, o fabrică, să îmbunătăţeşti continuu un flux tehnologic, să devii mai performant, să oferi un preţ mai mic, astfel încât produsul tău să fie mai democratic, adică să poată fi cumpărat nu numai de o elită etc.

Capitalism înseamnă şi afaceri cu statul, pentru că este cel mai important cumpărător de produse şi servicii, dar nu înseamnă numai să plimbi hârtii şi dosare între birouri sau instituţii ale statului în căutarea unei breşe sau a unui funcţionar care să fie al tău, cu care să împarţi câştigul.

România, „ruptă-n fund“, cu WC-ul în curte, care atrage investiţii străine punând pe primul loc salariile mici – 800 de lei net pe lună -, cu medici şi profesori plătiţi atât de prost încât îşi riscă libertatea pentru 50-100 de euro, a oferit cel mai generos plan de despăgubire pentru cei cărora li s-au naţionalizat bunurile în 1948.

Problema nu este asta, ci faptul că principalii beneficiari nu au fost cei îndreptăţiţi, adică cei cărora li s-au luat proprietăţile, ci cei care au cumpărat drepturile litigioase.

Premierii Tăriceanu, Boc şi Ponta au oferit o schemă de despăgubire prin care au creat milionari care nu aveau nici o treabă cu proprietăţile din 1948, ei nici măcar fiind născuţi atunci. Ironic, unul dintre cei care se ocupa cu tranzacţiile cu drepturi de proprietate, cu reconstituirea lor, cu încasarea de acţiuni la Fondul Proprietatea era un iranian, pe care guvernul român l-a ajutat din toate puterile să fie milionar.

Trei premieri, prin miniştri, prin funcţionarii de stat şi prin instituţiile aflate în subordine au fost atât de generoşi, că doar nu dădeau din banii lor, încât au pus pe masă până acum 4 miliarde de euro (cash şi titluri la Fondul Proprietatea) şi mai urmează câteva miliarde de euro prin noua schemă de despăgubire, din care a rezultat, ca unul dintre beneficiari să fie nepotul lui Gigi Becali. Problema nu este a nepotului, ci a tuturor celor care au făcut să se ajungă aici, funcţionari ai statului. Ăsta e capitalism?

Poate suntem comunişti pentru că protestăm prin scris, mai mult sau mai puţin vehement, acesta fiind singurul mijloc, la toate afacerile făcute de funcţionarii statului care sub protecţia legii, pe care ei singuri o dau, transferă bani de la buget, adică de la contribuabili, la toată clica lor, care este transpartinică. Noi protestăm deoarece vrem ca peste ani capitalismul să mai existe, să nu mai fie naţionalizări, dreptul de proprietate să fie recunoscut, libera iniţiativă să fie încurajată, la orice oră să se nască antreprenori români care să schimbe lucrurile, ca investitorii străini să rămână în România nu să plece, ca toţi să creadă că au şansa lor în economie, prin munca şi mintea lor, nu prin telefoane şi cafele băute în Dorobanţi sau, mai nou, în Herăstrău. De aia suntem comunişti.

Primii care ar fi trebuit să protesteze la sfidarea de la ANRP, de fapt la sfidarea guvernului, sunt antreprenorii români, şi mici şi mari, cei care stau pe la uşile statului să-şi încaseze o factură veche de un an de zile, care se chinuie să-şi recupereze din piaţă, de la clienţi, pentru munca prestată, fie 1.000 de lei, fie 1 milion de lei. Câţi antreprenori români au un profist sau măcar o cifră de afaceri de 300 de milioane de lei? Unii nu ajung la aceşti bani nici într-o generaţie, care munceşte de dimineaţă până seara, şi mai are şi 50 de angajaţi pe statul de plată, plus statul căruia trebuie să îi plătească toate taxele şi impozitele.

Capitalismul înseamnă să faci ceva care se vede cu ochiul liber, nu să arăţi din vârful maşinii şi al ţigării că eşti prieten cu „statul“ şi de acolo îţi iei banii, dintr-un buget la care contribuim, într-un fel sau altul, toţi.

Când un mic antreprenor se plânge că i-a scăzut bonul, pentru că clienţii consumă numai o apă plată, să ştie că este şi din cauza abuzurilor prin lege făcute la ANRP, pentru că cei 300 de milioane de lei s-au luat de la alţii şi s-au dat într-un loc. Când Dan Şucu, de la Mobexpert, se plânge că TVA este mare, să ştie că nu poate fi scăzut, că ANRP are de dat bani, câteva miliarde de euro.

Când directorii din multinaţionale şi din marile companii româneşti se plâng că taxele sunt mari, că şcoala nu le livrează angajaţi pregătiţi, să ştie că profesorii n-au nici un chef să-i înveţe pe elevi mai mult pentru că sunt prost plătiţi, pentru că bugetul de stat trebuie să îi plătească nepotului lui Becali 300 de milioane de lei.

În loc să protesteze ei, care pot să câştige bani mai mulţi dintr-o funcţionare corectă a statului, nu din devalizarea lui (sau e invers, nu?!), noi suntem cei comunişti.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 08.07.2013

 
Cuvinte cheie:
opinie
, Cristian Hostiuc
, ANRP
, despagubiri
, proprietate
, comunism
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 17 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (17):
gigi - 08 iulie 2013, 17:37

NU MAI VREAU CAPITALISM!! VREAU COMUNISM

Sper - 08 iulie 2013, 16:30

Sunt de acord cu ce se scrie in articol si cu concluziile lui, DAR degeaba daca nu luam atitudine. Asta e marea problema in Romania, majoritatea asteapta ca altii sa ia atitudine, sa faca altii, etc.

Liviu - 08 iulie 2013, 16:13

Sau va referiti la un miliardar din top 3 care a luat banii unui club de fotbal, fara nici un merit. Poate ar trebui sa deschideti un subiect mai dezvoltat despre acest personaj. S-ar putea sa primiti mai multe informatii despre el...

Liviu - 08 iulie 2013, 15:41

Domnule Hostiuc, va intreb la ce antreprenori locali va referiti? In centrul vechi, probabil ca scade valoarea bonului inter ca bon fiscal eu nu am vazut nicioadata...

Ionut - 08 iulie 2013, 15:31

Si concluzia:.... cine vrea sa mai stea pe aici, sa se mai piarda inca o generatie si apoi sa zicem ca o luam de la capat. Nimeni nu face nimic doar ne plangem; eu am ales sa plec sa fiu linistit in alta parte. Nu inteleg cum toate non-valorile sunt ministrii in ziua de azi

gica - 08 iulie 2013, 13:54

Nu mai e suficient sa moara capra vecinului. Trebuie sa moara vecinu` ca sa-i luam capra... E mai complicat capitalismu` asta...

giga - 08 iulie 2013, 13:53

Nu mai e suficient sa moara capra vecinului, trebuie sa moara vecinu` ca sa-i luam capra...

Gerula. - 08 iulie 2013, 12:52

Din pacate asta este realitatea trista si adevarata iar peste toate astea cei care conduc tara asta numita Romania se mai mira ca scade consumul ca urmare a scaderii puterii de cumparare pai de unde putere de cumparare daca nr. locuri de munca scade ca rezultat al faptului ca statul in loc sa investeasca in infrastructura plateste despagubiri unora care nu au alt merit decat acela ca sunt smecheri dar noi restul ce suntem, ... probabil ca fraieri.

gelo - 08 iulie 2013, 12:19

are nepotul lui becali dreptul sa ia 300 mil? are! atunci de ce sa nu-i ia? ... s-a bagat in fata - arestati coruptii ... chiar ca sunteti comunisti

clujean - 08 iulie 2013, 10:51

Romania nu este un stat capitalist ci o colonie mafiota a Occidentului; asta explica totul.

BTG - 08 iulie 2013, 10:10

Intrebarea este de ce statul nu interzice instrainarea acestor drepturi catre persoane care nu au deaface cu despagubirile? De ce DNA nu se autosesizeaza sa descopere cardasiile si manariile dintre anumiti functionari care iau spaga sa bage dosare inaintea altora pentru ca il cunosc pe x si pe y care fac miliarde din asa ceva? De ce nu se face o razie la functionarii care se ocupa cu asa ceva (ascultari de telefoane etc...) Statul prefera sa bage in autobuze elevi minori si sa-i duca la sectie in loc sa se ocupa de marea coruptie care este chiar in gradina proprie!

George - 08 iulie 2013, 09:59

D-le Hostiuc, va felicit din tot sufletul pentru articol. Multi (din cei care de fapt cladim bugetul) stim acest lucru. La o discutie cu cineva si eu am fost facut "comunist" desi de fapt dupa definitiile capitalismului adevarat era cam invers. Mi-a placut si titlul d-voastra : "Fiti capitalisti dar nu pe banii statului " :-)
Felicitari inca o data.

Un mic intreprinzator care gandeste exact ca si d-voastra.

mike - 08 iulie 2013, 07:50

toata gasca de machedoni in frunte cu oierul sef jiji numai cu chestii de genul asta se ocupa si asa s-au si imbogatit ...

zefe - 08 iulie 2013, 00:07

Bravo, bravo,bravo pt acest articol ! Ce ar trebui, este ca toti functionarii care au lucrat la acesta institutie Anrp ,sa fie dati afara pt ca nu au facut altceva decat sa intermedieze aceste smecherii intre sarmanii care sperau sa mai recupereze ceva din ce au luat comunistii si "baietii destepti" ! ar fi interesat si ca DNA-ul sa le verifice averile si sa faca o comparatie cu declaratiile pe care le-au dat ...

marius - 07 iulie 2013, 23:49

Felicitari pentru articol! macar sa stim ca presa si-a facut datoria apoi...sa fure ei cat vor ca habar n-au cat de greu se castiga 100RON in economia reala. mai trebuia doar sa felicitati si judecatorul care a acceptat evaluarea terenului nepotului lui Becali la 3.2 mil EUR hectaru' agricol in Voluntari si sa nu uitam si ce pensia va avea acel judecator, tot intr-un spirit comunist de echitate sociala.

Danina Rose - 07 iulie 2013, 22:35

Bravo! punct.

VLAD TEPES - 07 iulie 2013, 21:35

Proprietarii sa fie Despagubiti cu Aur din Rezerva de Stat Daca nu Sunt Bani !!!

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide