ZF 24

Banca Carpatica, pierdere de aproape un milion de lei în primul trimestru

Banca Carpatica, pierdere de aproape un milion de lei în...

Autor: Vlad Popescu

16.05.2014, 00:04 732
Banca Carpatica, un jucător de talie medie din sistemul bancar cu acţionariat local, a încheiat primul trimestru al anului cu o pierdere netă de circa 900.000 lei după ce în perioada similară a anului anterior banca înregistra un profit de circa 15 mil. lei.

Potrivit rezultatelor publicate de bancă pe Bursă, venitul total din exploatare în T1, format din venitul net din dobânzi şi venitul net din comisioane, a scăzut cu 39%, până la 36,8 milioane de lei. Venitul net din dobânzi a avut o creştere de 13%, până la 20,8 milioane de lei, iar venitul net din comisioane a scăzut cu 23%, până la 6,1 mil. lei.

Banca Carpatica, unde acţionar majoritar este omul de afaceri din Sibiu Ilie Carabulea, avea la finalul lunii martie active totale de 4,08 miliarde lei (920 milioane euro), în urcare uşoară, cu 0,5%, faţă de nivelul raportat la finele anului trecut. Com­parativ cu sfârşitul lunii martie a anului trecut, activele băncii au urcat cu 11,1%.

Veniturile totale ale instituţiei au fost afectate în principal de declinul venitului net din active financiare disponibile în vederea vânzării, care a coborât la 3,4 milioane lei, faţă de 25,3 milioane lei în primul trimestru al anului trecut. Cheltuielile operaţionale s-au redus cu 18,6% în perioada analizată, la 35,9 milioane lei, faţă de 44,1 milioane lei în primul trimestru din 2013.

Activul total al băncii a crescut în principal ca urmare a majorării activelor financiare disponibile în vederea vânzării, care au urcat cu 34% în bază anuală, respectiv cu 31% faţă de finele anului trecut. Soldul net al creditelor a urcat cu 0,8% în primele trei luni din acest an, la 1,236 miliarde lei. În acelaşi timp, valoarea depozitelor s-a redus cu 1,6%, la 2,775 miliarde lei. Banca avea la 31 martie o reţea formată din 129 de unităţi, faţă de 137 la finele anului trecut, şi 1.055 de angajaţi.

Conducerea Băn­cii Car­patica şi-a propus să găsească până în septembrie o variantă de fuziune care să susţină propulsarea în top 10, cu păstrarea numelui, având şi susţinerea acţionarului majoritar, Ilie Carabulea, în ciuda unor probleme de comunicare iniţiale, a afirmat recent Johan Gabriels, CEO al băncii.

Din cauza riscului reputaţional, având în vedere că Ilie Carabulea a fost reţinut în scandalul societăţii de asigurare Carpatica, Banca Naţională a suspendat drepturile de vot ale grupului de acţionari strâns în jurul omului de afaceri. De asemenea, BNR a cerut conducerii băncii, care se află pe o poziţie diferită faţă de acţionarul majoritar, să găsească soluţii pentru întărirea capitalului, inclusiv printr-o fuziune.

Acţiunile băncii se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti de mai mulţi ani, iar la deschiderea de joi erau cotate între 0,0630 şi 0,0614 lei. La acest preţ, capitalizarea de piaţă a băncii a ajuns la 201 milioane de lei (echivalentul a 45 de milioane de euro).

 

Cum arată rezultatele financiare ale Băncii Carpatica în primul trimestru din 2014 în raportul trimestrial publicat de Bursa de Valori

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO