Noua ATE Bank intrată pe 18 decembrie sub controlul omului de afaceri Dorinel Umbrărescu are un capital social de 37 mil. lei şi o rată de solvabilitate neobişnuit de mare, de aproape 42%, care reflectă preluarea de către Piraeus Bank a celei mai mari părţi a portofoliului de credite.
În ultimii ani solvabilitatea ATE Bank se deteriorase dramatic, intrând chiar şi sub pragul minim de 8%, în condiţiile în care banca-mamă din Grecia a ajuns în lichidare. Banca a supravieţuit cu ajutorul unor împrumuturi subordonate de la Piraeus Grecia şi Piraeus Bank România.
În primăvara anului trecut a fost iniţiată tranzacţia dintre Umbrărescu şi Piraeus Grecia, omul de afaceri român cunoscut pentru businessul cu lucrări de infrastructură rutieră achitând 10,3 mil. euro pentru 93,27% din ATE Bank România. Transferul s-a făcut după legea română.
Grecii i-au lăsat lui Umbrărescu o bancă total curată, cu rata creditelor neperformante declarată zero. Este singura instituţie de credit în această situaţie, pe o piaţă pe care ponderea neperformantelor s-a dus spre 22%.
Cât primiţi înapoi peste UN AN dacă depuneţi ASTĂZI 100 de milioane de LEI VECHI la bancă
În acelaşi timp, noua ATE Bank, care ar urma să fie rebotezată luna viitoare în Banca Română de Credite şi Investiţii, înregistrează un raport credite/depozite de numai 10,5% - un minim atipic pentru piaţa bancară care avea în septembrie o medie de 111,5%.
ATE Bank rămâne în schema de garantare a depozitelor administrată de Fondul de Garantare în limita plafonului de 100.000 euro echivalent în lei.
Banca a anunţat că menţine dobânzile şi comisioanele prevăzute în contractele cu clienţii rămaşi după ce Piraeus a preluat aproximativ 11.000 de clienţi persoane fizice şi juridice. Schimbările vor fi anunţate din timp conform cerinţelor legale.
La ATE Bank au rămas circa 7.000 de clienţi.
La AGA de luna viitoare ar urma ca Roxana Moldovan să fie votată în funcţia de preşedinte al consiliului de supraveghere. Conducerea executivă urmează să fie asigurată de Marinel Burduja.