ZF 24

Banca Mondială a estimat daunele provocate de război: Ucraina va avea nevoie de cel puţin 411 miliarde de dolari pentru redresare şi reconstrucţie, sumă de 2,6 ori mai mare decât PIB-ul ţării pe 2022

Banca Mondială a estimat daunele provocate de război:...

Autor: Andrei Şerbănescu

23.03.2023, 13:23 203

Banca Mondială şi-a mărit estimarea privind suma de care Ucraina va avea nevoie pentru redresare şi reconstrucţie la cel puţin 411 miliarde de dolari, pe baza pagubelor provocate în primul an de la invazia Rusiei, scrie Bloomberg.

Noua cifră, rezultată dintr-o evaluare comună a băncii, a guvernului ucrainean, a Comisiei Europene şi a Organizaţiei Naţiunilor Unite, este echivalentă cu de 2,6 ori produsul intern brut al Ucrainei estimat pentru 2022. 

Evaluarea a constatat, de asemenea, că invazia a împins 7,1 milioane de persoane în sărăcie şi a aruncat Ucraina în trecut cu 15 ani în materie de dezvoltare. 

„Este o cifră care dă de gândit şi arată amploarea distrugerii şi nevoia continuă de sprijin internaţional", a declarat Anna Bjerde, vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală.

Banca Mondială făcuse o proiecţie iniţială de 349 de miliarde de dolari în septembrie, pe baza primelor trei luni de război.

În cadrul evaluării, Banca Mondială a cuantificat daunele fizice directe aduse infrastructurii şi clădirilor, precum şi impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor. 

BM a mobilizat 20,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, fonduri care vor merge inclusiv către sectoarele sănătăţii şi transporturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO