ZF 24

Banca Mondială: „Acum este momentul să ne pregătim pentru următoarea criză”

Banca Mondială: „Acum este momentul să ne pregătim...

Autor: Daniela Stoican

11.06.2014, 12:42 396

Banca Mondială se aşteaptă ca vremea proastă din SUA, criza din Ucraina, reorientarea economiei chineze şi aşteptările de creştere a dobânzilor să afecteze creşterea economiei mondiale anul acesta, astfel motivează instituţia financiară internaţională reducerea estimării de creştere a economiei globale pentru anul acesta la 2,8%, faţă de o prognoză de 3,2% în ianuarie, scrie CNBC.

„Nu am scăpat încă de tot. O înăsprire treptată a politicilor fiscale şi reforme structurale sunt de dorit pentru a recâştiga din spaţiul fiscal pierdut ca urmare a crizei financiare din 2008. Pe scurt acum este momentul să ne pregătim pentru următoarea criză”, a declarat într-un comunicat de presă Kaushik Basu, senior vice-president şi economist şef al Băncii Mondiale.

Instituţia internaţională estimează o creştere de 7,6% a economiei Chinei anul acesta, dar acest lucru va depinde de succesul eforturilor guvernului de reorientare a economiei dinspre exporturi spre consumul intern. BM anticipează „reverberaţii la scară largă în Asia” dacă economia Chinei va confirma temerile şi va avea o aterizare forţată. .

Având în vedere că banca centrală a Marii Britanii şi a SUA iau în considerare creşteri de dobânzi şi îndepărtarea de politicile monetare ultra relaxate, Banca Mondială se aşteaptă ca pieţele financiare să rămână  volatile. Volalitilatea ar pune în pericol potenţialul de creştere economică, arată instituţia. Banca avertizează că Brazilia, Africa de Sud şi Turcia sunt printre cele mai vulnerabile ţări faţă de aceste manevre de politică monetară din cauza inflaţiei ridicate şi a deficitelor de cont curent din ţările respective.

Ţinta de creştere economică a SUA a fost de asemenea redusă la 2,1% anul acesta faţă de prognoza anterioară de 2,8%. Banca motivează retrogradarea prin condiţiile meteo foarte grele din lunile de iarnă, ceea ce a dus la o scădere a PIB-ului american cu 1% în primul trimestru. Per total, pentru ţările cu venituri mari per capita Banca Mondială estimează o creştere de 1,9% în 2014. Ele îşi vor accelera creşterea la 2,4% în 2015 şi la 2,5% în 2016. Aceste economii dezvoltate vor contribui cu aproximativ jumătate la creşterea economică globală din 2015 şi 2016, faţă de mai puţin de 40% în 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO