ZF 24

Banca Naţională a Elveţiei loveşte cu o reducere agresivă a ratei dobânzii: Ce impact va avea decizia asupra francului şi a pieţelor globale

Banca Naţională a Elveţiei loveşte cu o reducere...

Autor: Andrei Şerbănescu

12.12.2024, 13:00 950

Banca Naţională a Elveţiei a redus joi rata dobânzii cu 50 de puncte de bază, cea mai mare scădere din ultimii aproape 10 ani, în încercarea de a anticipa reducerile aşteptate de la alte bănci centrale şi de a limita creşterea francului elveţian, scrie Reuters.

SNB a coborât rata dobânzii de politică monetară de la 1,0% la 0,5%, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2022. Deşi pieţele se aşteptau la această mişcare, peste 85% dintre economiştii intervievaţi de Reuters prognozau o reducere mai mică, de 25 de puncte de bază.

După anunţ, francul elveţian s-a depreciat, iar euro a crescut cu aproape 0,7%, ajungând la 0,9339 franci, iar dolarul a avansat cu 0,4%, la 0,8883 franci. Acţiunile elveţiene s-au redresat, iar indicele principal de la Zurich a crescut cu 0,45%.

Această reducere reprezintă cea mai mare scădere a costurilor de împrumut din Elveţia de la măsura de urgenţă adoptată de SNB în ianuarie 2015, când banca centrală a renunţat brusc la limita minimă de schimb cu euro.

„Prin relaxarea politicii monetare de astăzi, contracarăm presiunea inflaţionistă mai scăzută”, a declarat Martin Schlegel, noul preşedinte al SNB, într-o declaraţie pentru conferinţa de presă privind decizia băncii.

„Vom continua să monitorizăm îndeaproape situaţia şi ne vom ajusta politica monetară dacă va fi necesar pentru a ne asigura că inflaţia rămâne în intervalul compatibil cu stabilitatea preţurilor pe termen mediu”, a adăugat Schlegel.

Decizia de joi a fost prima sub conducerea lui Schlegel şi reprezintă o accelerare faţă de politica fostului preşedinte, Thomas Jordan, care a implementat trei reduceri de 25 de puncte de bază în acest an.

Această mişcare a fost posibilă datorită inflaţiei scăzute din Elveţia, care a fost de 0,7% în noiembrie şi a rămas în intervalul ţintă de 0-2% stabilit de SNB pentru stabilitatea preţurilor, interval în care se află de la începutul lunii mai 2023.

Schlegel a menţionat că incertitudinea legată de evoluţiile viitoare ale preţurilor rămâne ridicată, deoarece banca centrală prognozează că inflaţia elveţiană va fi mai scăzută în 2025 decât se estima anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels