ZF 24

Banca naţională a Ungariei vede în coronacriză o oportunitate ca mai multe afaceri să ajungă în mâini maghiare

Sursa foto: Mediafax

Sursa foto: Mediafax

Autor: Catalina Apostoiu

15.04.2020, 17:10 782

Gyorgy Matolcsy, preşedintele băncii centrale a Ungariei, a declarat recent că în contextul crizei coronavirusului o multitudine de companii aflate în mâinile investitorilor străini în prezent ar putea trece în mâini magiare. Dar ale cui anume să fie aceste mâini? În ultimii ani, relieful de business al Ungariei este dominat din ce în ce mai mult de asociaţi, prieteni şi chiar rude ale premierului Viktor Orban şi de oameni de afaceri cu legături strânse cu partidul de guvernământ. Chiar şi Matolcsy a fost, când a lucrat ca ministru într-un guvern de-al lui Orban, mâna dreaptă a premierului.

Acum, guvernatorul băncii naţionale crede că actuala criză va fi o oportunitate majoră pentru economia ungară în anii 2020. Presa locală speculează că şi statul ar putea profita pentru a ajunge să posede companii private.

Guvernul Orban face de mult timp eforturi de a aduce cele mai importante companii în mâinile antreprenorilor locali. Orban a reuşit să facă acest lucru mai întâi cu sistemul bancar. De asemenea, o bună parte din presă este controlată de prietenii partidului lui Orban.

Recent, omul de afaceri maghiar Miklos Vaszily, preşe­dintele TV2 pro-guvern, a anunţat că a achiziţionat 50% din Indamedia, un holding care controlează canalele de venituri din publicitate pentru site-ul independent de ştiri Index.hu. Mişcarea vine în condiţiile în care parlamentul ungar i-a conferit premierului Orban dreptul nelimitat de a conduce prin decret pentru a lupta împotriva crizei coronavirusului.

O altă decizie recentă care arată că Orban profită de criza coronavirusului pentru a-şi promova propria agendă este cea de a clasifica informaţiile privind cel mai mare proiect de infrastructureă din istoria Ungariei, unul de modernizare feroviară susţinută de chinezi, cu o valoare de 2,3 miliarde de euro.

De contractele publice majore de infrastructură sau construcţii au beneficiat din plin apropiaţii lui Orban, printre care chiar firma tatălui premierului.

Lorinc Meszaros, primul miliardar în dolari din anturajul premierului Viktor Orban, prieten din copilărie al acestuia, reprezintă un simbol al clasei de antreprenori loială guvernului, clasă care a luat amploare puternic după revenirea la putere a lui Orban în 2020.

Potrivit G7, ca parte a unui trend la nivel mondial, multe companii îşi pierd din valoare şi devin ţintă a unor grupuri de investitori capabili să mobilizeze volume uriaşe de bani. În Ungaria, acest grup constă din antreprenori care şi-au acumulat averea cu ajutorul multor programe de achiziţii publice la care au avut acces graţie deciziilor guvernului.

Ideea aducerii celor mai importante companii în mâini ungare nu este una nouă în Ungaria. Cu 10 ani în urmă, Orban declara că în patru sectoare, energie, presă, comerţ şi bănci, ar dori să creeze o majoritate de proprietary ungari. Potrivit G7, proiectul a fost unul de succes, cu excepţia retailului, unde companiile ungare nu le-au putut ìbateî pe cele germane.

Trendul nu se va schimba, astfel că nimeni nu va putea cumpăra nimic din sectorul respective. Acelaşi lucru este valabil şi pentru alte sectoare. G7 se aşteaptă ca în principal companiile mici şi mijlocii din Ungaria să aibă probleme, astfel că ungurii vor putea cumpăra companii locale.

Unele companii locale pro-guvern vor putea achiziţiona jucători mai mici. În plus, chiar şi statul ungar s-ar putea număra printre proprietarii unor companii private.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO