ZF 24

Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, Romgaz şi BRD - cele mai tranzacţionate acţiuni de la BVB în 2016, pe o piaţă de capital în scădere

Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, Romgaz şi BRD -...

Autor: Roxana Rosu

28.03.2017, 11:37 409

Piaţa de capital din România a fost caracterizată, pe parcursul anului trecut, de un regim redus de volatilitate, cu excepţia unor episoade temporare, în care volatilitatea zilnică a indicelui BET a crescut semnificativ, în special la sfârşitul lunilor ianuarie-februarie 2016, datorită turbulenţelor existente pe pieţele financiare din China, şi la sfârşitul lunii iunie, pe fondul aşteptării rezultatelor referendumului din Marea Britanie, se arată într-o analiză ASF. 

Valoarea totală a tranzacţiilor derulate la BVB a scăzut faţă de anul 2015 cu aproximativ 7,45%, la 11,25 miliarde lei. În acelaşi timp, numărul tranzacţiilor derulate s-a diminuat cu aproximativ 3,98%. Scăderea a fost influenţată de diminuarea interesului investitorilor pentru tranzacţiile cu unităţi de fond (valoarea tranzacţionată a scăzut cu aproximativ 46,86%) şi pentru tranzacţiile cu obligaţiuni (valoarea tranzacţionată a scăzut cu aproximativ 79,83%).

Potrivit ASF, cea mai semnificativă creştere a valorii tranzacţiilor se remarcă în cadrul tranzacţiilor cu titluri de stat, a căror valoare totală tranzacţionată în anul 2016 a crescut cu aproximativ 150,28% comparativ cu anul precedent. Creşterea valorii tranzacţiilor cu titluri de stat a fost determinată de emisiunea de titluri de stat, din luna august, adresată persoanelor fizice, prin care Ministerul Finanţelor Publice a atras de la populaţie o sumă totală de 735,2 milioane lei.

Acţiunile rămân în continuare tipul de instrument preferat de investitori, valoarea tranzacţiilor cu acţiuni înregistrând nivelul de aproximativ 9,47 milioane lei, 84,13% din totalul valorii tranzacţiilor derulate la BVB în anul 2016.

În clasamentul celor mai lichide companii la BVB (piaţa principală, acţiuni) pe primul loc se situează Banca Transilvania (TLV), care deţine o pondere de circa 24,73% din valoarea totală tranzacţionată în intervalul menţionat. Pe poziţiile următoare în acest top s-au clasat Fondul Proprietatea (FP), Romgaz (SNG), BRD - Groupe Société Générale (BRD) şi Electrica (EL), precum cele cinci societăţi de investiţii financiare. Astfel, sectorul bancar şi cel energetic sunt cel mai bine reprezentate în topul lichidităţii bursiere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO