"Sigur, analizăm oportunităţi de achiziţii în piaţă, ne uităm la orice, important este să fie digerabilă. Noi vom cumpăra fie o bancă, fie un portofoliu numai dacă credem că este o valoare adăugată pentru bancă. Portofoliul trebuie să aibă segmente unde avem şi noi interes, gen retail şi IMM", a afirmat Tetik, răspunzând unei întrebări, după conferinţa de presă organizată luni de BT şi IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, cu ocazia atragerii unei finanţări de 40 milioane dolari destinate consolidării bazei de capital.
El a arătat că banca nu va cumpăra portofolii cu probleme, dar că totul depinde de preţ, "ce vrei să cumperi?" şi "la ce preţ vrei să cumperi?" fiind două întrebări diferite.
"Pe baza analizei putem să punem un preţ corespunzător. Dacă este în linie cu strategia noastră, orice bancă poate să fie de interes", a menţionat Tetik.
El a arătat că Banca Transilvania este în discuţii pentru preluare, analizând mai multe opţiuni, fie o bancă integral, fie un portofoliu, fără a da detalii despre mărimea instituţiei de credit vizată.
"Nu sunt multe bănci în proces (de vânzare - n.r.), noi discutăm când o bancă sau un portofoliu apare", a mai spus directorul BT.
El a explicat că în situaţiile în care acţionarii unei bănci decid o ieşire parţială sau totală, aceştia lucrează cu un consultant care pregăteşte un pachet de prezentare incluzând câţiva candidaţi care ar putea să se regăsească în lista de cumpărători.
Tetik a menţionat că Banca Transilvania are capital suficient pentru o astfel de tranzacţie, având posibilitatea să utilizeze chiar o parte din creditul subordonat de la IFC pentru operaţiune.
"Suntem o bancă care savurează lichiditatea, cu un raport credite/depozite de 75%. (...) Avem depozite peste 26 miliarde lei, ceea ce ne dă încredere într-o creştere în continuare. Având în vedere că solvabilitatea băncii este 13,5% şi este în creştere datorită profitului adăugat la fondurile proprii, nu am mai avea nevoie de o majorare de capital (în cazul unei preluări - n.r.)", a spus oficialul instituţiei de credit.
El a explicat că ţinta reală a băncii este creşterea organică şi a veniturilor operaţionale şi nu va cumpăra o altă instituţie de credit pentru a-şi mări cota de piaţă sau pentru clienţi noi, arătând că are deja 1,8 milioane clienţi activi.
"Locul trei este important în sistemul bancar, cota de piaţă este importantă, însă nu e scopul de business pentru bancă, nu vom creşte cu orice cost", a precizat Tetik.
La rândul său, Ana Maria Mihăescu, reprezentul şef al IFC în România şi alte şase state, a arătat interesul oranizaţiei financiare de a susţine operaţiunile de fuziuni şi achiziţii de pe piaţa bancară, atunci când va fi cazul.
"Când vor apărea mai multe achiziţii şi fuziuni, ne dorim să sprijinim acest tip de proiecte, să sprijinim mediul bancar", a afirmat Mihăescu.
De asemenea, ea a indicat că IFC va acorda în perioada următoare "nişte linii de trade finance în zona bancară", fără să prezinte mai multe detalii.
Împrumutul de 40 milioane de dolari a fost atras de Banca Transilvania de la Fondul de Capitalizare al IFC, un fond de 3 miliarde de dolari creat în 2009 prin angajamente ale IFC (1 miliard dolari) şi ale Băncii Japoneze pentru Cooperare Internaţională (JBIC - 2 miliarde dolari).
BT va putea utiliza sumele primite şi în piaţa de swap, acordând astfel şi finanţări în lei, dacă este necesar.
Banca Transilvania a obţinut în primul trimestru un profit net de 103,4 milioane lei (aproape 23 milioane euro), cu 22,6% peste câştigul din perioada similară a anului trecut, iar activele totale au crescut cu 2,7%, la 32,92 miliarde lei.
Numărul de clienţi activi ai băncii, persoane fizice şi companii, a crescut la aproape 1,78 milioane de la 1,76 milioane la sfârşitul anului trecut, iar numărul de operaţiuni derulate prin conturi BT a urcat cu peste 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este cel mai mare acţionar al Băncii Transilvania, deţinând un pachet de 14,61% din titluri. Alţi acţionari importanţi sunt SIF Moldova (8,35% din acţiuni), SIF Banat-Crişana (4,52%) şi SIF Muntenia (4,08%), dar şi preşedintele CA al băncii, Horia Ciorcilă, care deţine direct şi prin afiliaţi 5,06% din acţiuni. SIF Oltenia are 2,03% din titluri, iar SIF Transilvania 0,65%.
SIF Moldova şi SIF Muntenia au cumpărat în urmă cu două săptămâni pachete importante de acţiuni Banca Transilvania de la Bank of Cyprus, care a vândut pachetul de aproape 9,99% din titlurile pe care le deţinea la banca din Cluj.
Acţiunile Banca Tranilvania, listate la Bursa de Valori Bucureşti, au închis şedinţa de tranzacţionare de luni la preţul de 1,91 lei/titlu, în scădere cu 0,26%. La această cotaţie, capitalizarea băncii este de 4,21 miliarde lei (950,7 milioane de euro).