ZF 24

Bancherii de la Raiffeisen şi BRD sunt cei mai activi brokeri pe bursa de obligaţiuni

Doar jumătate din firmele de brokeraj înregistrate la Bursă sunt active la tranzacţionare pe piaţa obligaţiunilor

Doar jumătate din firmele de brokeraj înregistrate la Bursă sunt active la tranzacţionare pe piaţa obligaţiunilor

Autor: Ioana Tudor

29.10.2014, 13:00 539

Băncile deţin monopolul tranzacţiilor cu obligaţiuni şi titluri de stat listate la bursă, o piaţă unde lichiditatea este de peste zece ori mai mică decât cea de pe piaţa acţiunilor. Cei mai activi brokeri la tranzacţionare în acest an au fost Raiffeisen Bank şi BRD SocGen.

Mai puţin de jumătate dintre cele 40 de firme de brokeraj sunt active şi pe piaţa obliga­ţiunilor a Bursei de Valori Bucureşti. În prezent, sunt disponibile la tranzacţionare 65 de emisiuni de obligaţiuni, a căror valoare totală este de aproximativ 14,7 miliarde de lei (3,3 mld. euro). Dintre acestea 35 sunt obligaţiuni emise de municipalităţi, 23 sunt emisiuni de titluri de stat, iar şapte sunt obligaţiuni corporative, din care una este emisă de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Raiffeisen Bank şi BRD SocGen controlează 98% din piaţa tranzacţiilor cu obligaţiuni, cu transferuri anuale intermediate în valoare cumulată de 1,6 miliarde de lei. Raiffeisen Bank a intermediat tranzacţii de peste un miliard de lei în acest an. Deşi nu a intermediat tranzacţii cu obligaţiuni în lunile septembrie şi august, BRD s-a menţinut în acest an pe poziţia a doua, cu tranzacţii intermediate în valoare de 659,7 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO