ZF 24

Bancherii nu renunţă la refrenul "Avem bani, cererea ne lipseşte", dar se pregătesc de revenirea pieţei cu emisiuni de obligaţiuni

Bancherii nu renunţă la refrenul "Avem bani, cererea ne...

Autor: Claudia Medrega

24.03.2014, 00:08 836

Banii băltesc pe piaţă, iar preţul lor nu a fost niciodată atât de scăzut. Dar problema cu care se confruntă în prezent piaţa bancară românească nu ţine de lichiditate, ci de lipsa cererii pentru credite. Pe de altă parte, bancherii îşi trimit clienţii să emită obligaţiuni ca o alternativă importantă de atragere a resurselor. Dar acest lucru durează chiar dacă duce la îmbunătăţirea funcţionării pieţei de capital.

Obligaţiunile reprezintă un instru­ment important de atragere a resur­selor, iar acestea pot să fie uti­lizate pentru finanţarea directă a unor investiţii, dar şi pentru obţi­nerea de bani de către bănci, pe care acestea pot să îi distribuie apoi către proiecte mai mici, consideră Mihai Ionescu, directorul biroului Deutsche Bank din România.

„Soluţiile de finanţare nu înseamnă doar credit bancar, ci şi aportul acţionarilor. Majoritatea proiectelor care nu îşi găsesc finanţare nu au suficient aport al acţionarilor, sub forma capi­ta­lului. Prin acest aport nu se înţelege doar că acţionarii trebuie să vină cu bani de acasă. Mai există alte surse de unde pot atrage banii respectivi, cum ar fi piaţa de capital locală şi internaţională“, susţine Ionescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO