ZF 24

Bancherii vând lunar 1.000 de ipotecare

Bancherii vând lunar 1.000 de ipotecare

Autor: Ciprian Botea

27.10.2013, 20:04 1304

Stocul creditelor în lei acordate pentru achiziţia de locuinţe a făcut un salt de 320 mil. lei în august şi septembrie, ceea ce echivalează cu vânzarea a peste 2.000 de împrumuturi noi, după ce băncile au rămas fără garanţii în euro acordate de stat prin programul Prima casă. Practic, ritmul de creştere s-a triplat faţă de media lunară din perioada ianuarie-iunie.

Portofoliul total de credite imobiliare în monedă locală au ajuns la 2,5 mld. lei la sfârşitul lunii septembrie, potrivit datelor BNR. Creditele imobiliare în lei reprezintă însă puţin peste 6% din soldul creditelor acordate pentru achiziţia de locuinţe, în condiţiile în care acestea au fost ţinute mult timp în plan secund de către bancheri din cauza dobânzilor mari.

Analiştii se aşteaptă totuşi ca ipotecarele în lei să câştige mai mult teren în viitor, datorită scăderii costurilor de finan­ţare. Cele mai bune oferte la ipotecarele în lei afişează acum dobânzi sub 7% pe an, scăderea costurilor de finanţare fiind un efect direct al politicii de relaxare monetară a BNR.

„Continuarea ciclului de relaxare monetară va impulsiona creditarea în lei, care va avea un rol din ce în ce mai important pe piaţă în anii următori“, comentează Dumitru Dulgheru, head of fixed income research în cadrul BCR. BNR a redus cu un punct dobânda-cheie la lei în ultimele trei şedinţe de politică monetară, până la 4,25% pe an, mişcare reflectată şi de costul la care băncile se împrumută între ele.

Determinantă pentru accelerarea vânzărilor de credite în lei este însă şi lipsa resurselor în valută ale băncilor, care au pierdut sprijinul financiar al acţionarilor din străinătate, dar şi mutarea integral pe lei a creditelor Prima casă - programul guvernamental care a susţinut în proporţie de 90% vânzările de ipotecare ale băncilor în perioada de criză.

Băncile mari au rămas fără plafoane de garanţii în euro pentru credite Prima casă la sfârşitul lunii iulie, iar din august au putut vinde împrumuturi pentru achiziţia de locuinţe garantate de stat doar în lei. Guvernul a alocat în august un plafon suplimentar de 1,2 mld. lei pentru credite Prima casă.

Alternativa mai ieftină la aceste credite sunt ipotecarele standard în euro, dar în acest caz clienţii trebuie să prezinte un avans de 25% din preţul locuinţei achiziţionat – un obstacol destul de greu de trecut pentru mulţi clienţi, având în vedere că principalul element care a asigurat succesul programului Prima casă a fost avansul redus, de numai 5%.

Băncile acordaseră în prima lună din noua etapă a programului Prima casă circa 900 de credite în monedă locală, în valoare de 140 milioane de lei. Vânzările prin programul guvernamental au scăzut cu 50% faţă de media lunilor anterioare, în condiţiile în care în trecut finanţările în euro contabilizau 95% din vânzări. Creditele în euro sunt cu 20-25% mai ieftine decât cele în lei.

Eliminarea ipotecarelor în euro din programul Prima casă începe să se resimtă şi la nivelul întregului portofoliu de imobiliare în valută, care a scăzut în luna septembrie cu echivalentul a 60 mil. euro faţă de luna anterioară. La sfârşitul lunii trecute, băncile aveau în bilanţuri credite în euro pentru achiziţia de locuinţe de 8,4 mld. euro.

Aceasta înseamnă că bancherii nu reuşesc să vândă suficiente credite standard în euro pentru a acoperi volumul finanţărilor scoase din bilanţuri. Creditele imobiliare sunt acordate pe perioade lungi, astfel că volumul împrumuturilor ajunse la scadenţă este neglijabil, scăderea stocului fiind explicată mai degrabă printr-un număr semnificativ de conturi de credit scoase din bilanţ pentru că debitorii nu şi-au mai plătit ratele.

Conform unor calcule efectuate de ZF, circa 2.000 de ipotecare sunt scoase lunar de bănci din bilaţuri, fenomen reflectat inclusiv de creşterea numărului locuinţelor executate silit şi scoase la licitaţie.

La nivel agregat, băncile au în portofolii credite pentru achiziţia de locuinţe de echivalentul a 40 miliarde de lei (9 mld. euro). Un număr de 260.000 de români plătesc lunar rate la bancă în contul creditelor imobiliare.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO