ZF 24

Băncile au atras în iulie depozite noi ca şi anul trecut, chiar dacă dobânzile s-au înjumătăţit

Băncile au atras în iulie depozite noi ca şi anul...

Autor: Liviu Popescu

04.09.2015, 15:57 616

Dacă la vânzarea de credite noi dobânda are un cuvânt greu de spus, la depozite remuneraţia oferită de bănci nu este chiar atât de importantă.

Băncile au atras în luna iulie depozite noi în lei de la populaţie de 7,3 miliarde de lei (echivalentul a 1,7 mld. euro), nivel în scădere uşoară faţă de cât au economisit românii în aceeaşi lună din 2014, chiar dacă bonificaţiile oferite de bancheri practic s-au înjumătăţit, coborând până la 1,7% pe an.

Nici în cazul economisirilor în monedă naţională făcute de companii bonificaţiile mici nu au avut un cuvât greu de spus, în condiţiile în care în iulie, firmele au depozitat circa 12 miliarde de lei (2,8 mld. euro) la bănci, cu doar un miliard de lei sub nivelul din iulie anul trecut, la o dobândă de asemenea înjumătăţiţă, la 0,8% pe an, potrivit datelor agregate de BNR.

„Activitatea de economisire are cel mai mic risc. Atât populaţiei, cât şi companiilor le este frică de investiţii. Au fost cazuri când unele investiţii au fost spulberate de criză. Pentru foarte mulţi dintre români, fie ei persoane fizice sau acţionari, patroni, depozitele constituie cea mai sigură metodă de plasare a banilor chiar dacă dobânzile sunt foarte mici. În cazul companiilor, o explicaţie ar fi lipsa de viziune a managerilor“, a explicat Liviu Andrei, director executiv al brokerului Alliance Finance.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO