ZF 24

Băncile au pierdut depozite de 11 mld. lei în primul trimestru

Băncile au pierdut depozite de 11 mld. lei în primul...

Autor: Anelis Baciu

20.05.2013, 21:05 736

Companiile şi populaţia au retras în primul trimestru circa 11 miliarde de lei (2,6 mld. euro) din economiile plasate la bănci pe fondul crizei cipriote, cei mai mulţi bani fiind scoşi de către firme din depozite mai mari de 100.000 de euro (suma maximă acoperită de schema de garantare), potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar.

„Dinamica depozitelor a fost determinată în ceea mai mare parte de scăderea cu 10 miliarde de lei a economiilor în lei deţinute de persoanele juridice la instituţiile de credit participante la Fond. Declinul depozitelor companiilor a fost mult mai pronunţat pentru depozitele de peste 100.000 de euro, scă­derea fiind mai lentă pe segmentul depozitelor de valori inferioare acestui nivel“, se arată într-un buletin informativ al Fondului de Garantare.

Retragerile de numerar au fost accentuate de criza cipriotă care a izbucnit la jumătatea lunii martie şi este posibil ca trendul de scădere să se fi menţinut şi în al doilea trimestru, când criza cipriotă a atins apogeul pe piaţa locală prin închiderea timp de aproape o lună a sucursalei de la Bucureşti a Bank of Cyprus, cel mai mare creditor din insulă.

Fondul garantează depozitele populaţiei şi companiilor constituite la băncile care se află sub jurisdicţia BNR, dar numai în limita a 100.000 de euro, economiile plasate la sucursalele locale ale băncilor din alte state ale UE (cum este cazul Bank of Cyprus) fiind garantate de instituţiile specifice din ţările respective.

Şi sucursalele băncilor străine au fost afectate de scăderea depozitelor din primul trimestru, valoarea resurselor atrase de acestea de la clientelă coborând cu 1,1 miliarde de lei în perioada ianuarie-martie. Cea mai vizibilă scădere a fost înregistrată tot de depozitele de peste 100.000 de euro ale firmelor.

Peste 91% din valoarea totală a economiilor atrase de sistemul bancar local se află la băncile româneşti sau la filialele locale ale grupurilor străine, restul de circa 8% reprezentând sume plasate la sucursalele băncilor străine.

Depozitele atrase de băncile locale au totalizat 304 miliarde de lei (69 mld. euro) la sfârşitul lunii martie, circa 80% din valoarea absolută a sumelor retrase fiind în lei. Economiile în lei însumau 155 miliarde de lei, cu 5,5% sub nivelul de la sfârşitul anului trecut, fapt care a determinat diminuarea ponderii acestora până la 51% din depozitele totale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO