ZF 24

Băncile au refuzat la plată cecuri şi bilete la ordin de 680 milioane de lei în februarie

Băncile au refuzat la plată cecuri şi bilete la ordin...

Autor: Ciprian Botea

21.03.2014, 00:00 477

Băncile au refuzat la plată cecurile şi biletele la ordin în valoare de 684 milioane de lei (circa 150 mil. euro) în luna februarie, nivel în creştere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce reflectă în continuare problemele mari cu lichidităţile companiilor. Faţă de ianuarie, creşterea este de 35%. Luna ianuarie consemnase o îmbunătăţire a nivelului lichidităţilor companiilor, în condiţiile în care refuzurile la plată consemnaseră cel mai mic nivel dintr-o serie de 15 luni. Refuzurile din februarie s-au apropiat de media lunară de anul trecut, de 700 milioane de lei. Anul trecut, refuzurile se apropiaseră de vârful istoric din 2010, când economia traversa o perioadă dură de recesiune.

Luna februarie a adus şi o creştere uşoară a numărului refuzurilor la plată, până la aproape 9.600 de cazuri. Numărul titularilor de cont care au generat incidente de plată a fost de 3.100. Valoarea medie a unui refuz la plată a fost de circa 71.000 de lei. În cazul tranzacţiilor cu mărfuri dintre companii se fac rareori plăţi în numerar, cumpărătorii emiţând în schimb bilete la ordin prin care se angajează să efectueze plata la o dată ulterioară. Deţinătorul biletului se prezintă la bancă la data scadenţei şi primeşte banii pe care banca îi ia din contul emitentului dacă există lichidităţile necesare. Instrumentul de debit este refuzat la plată dacă banca nu găseşte la scadenţă suficiente lichidităţi în cont.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO